31.08.2018 Beograd

Đorđević: Više sredstava za osobe sa invaliditetom i u narednoj godini

Đorđević: Više sredstava za osobe sa invaliditetom i u narednoj godini Foto: Beta / Ministarstvo RZBS
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je danas povećanje budžeta preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2019. godinu, što će doprineti osnivanju novih preduzeća i stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mesta za osobe sa invaliditetom.

Kako je saopšteno, Đorđević se sastao se sa predstavnicima 52 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Srbiji i najavio donošenje Pravilnika kojim će se bliže definisati dodela sredstava državne pomoći putem javnih poziva za poboljšanje uslova rada u preduzećima, za period od tri godine.

"Njime će biti definisane moguće opcije državne pomoći po namenama, uslovi i vrsta pomoći za svaku od opcija, te će na taj način preduzeća biti informisana o bitnim elementima i kriterijumima od značaja za dodelu sredstava preduzećima po javnim pozivima za trogodišnji period. Pravilnik ćemo pripremiti u saradnji sa Odeljenjem za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija i nadamo se da će znatno unaprediti položaj zaposlenih osoba sa invaliditetom", rekao je on.

Ministar je istakao da je jedna od aktuelne pomoći preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, refundacija troškova plaćenog repromaterijala, čime preduzeća stiču ekonomsku prednost, a za ove namene u 2018. godini ministarstvo je obezbedilo 250 miliona dinara.

On je naglasio da je cilj ministarstva da podstakne preduzeća da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao i da će im država pružiti pomoć u tome izdvajajući sve više sredstava iz budžeta i dodao da su ovi sastanci postali praksa, kako bi se zajedno radilo na unapređenju sistema.

"Potrebno je da izgradimo društveno odgovornu državu u kojoj stereotipi prema osobama sa invaliditetom neće postojati. Važno je sprečiti njihovu diskriminaciju na konkursima za posao i pokazati društvu da upravo oni rade čak kvalitetnije i odgovornije od drugih i sa velikim motivom", rekao je Đorđević.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side