16.11.2018 Beograd

Đorđević: Za rad Socijalno-ekonomskog saveta dodatnih 30 miliona dinara

Đorđević: Za rad Socijalno-ekonomskog saveta dodatnih 30 miliona dinara Foto: Ivan Sepic
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je danas da je za rad Socijalno-ekonomskog saveta iz budžeta njegovog ministarstva izdvojeno dodatnih 30 miliona dinara.

"Za svakog socijalno-ekonomskog partnera iz sastava tog tela biće izdvojeno po 10 miliona dinara", rekao je Đorđević na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Partneri Vlade Srbije u tom telu su Unija poslodavaca i dva reprezentativna sindikata - Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat "Nezavinost".

Đorđević je kazao da očekuje da se u narednim godinama dodatnim izdvajanjima iz budžeta unapredi rad ne samo Socijalno-ekonomskog saveta već i takvih saveta na lokalnom nivou.

Dodao je da je sa ministrom finansija Sinišom Malim dogovoreno da u pripremi ili izmeni zakona učestvuju i lokalni socijalno-ekonomski partneri.

"Oni će svakako doprineti tome da ti zakoni budu kvalitetni i sa manje primedbi", rekao je Đorđević.

On je naveo da je Ministarstvo za rad prihvatilo inicijativu socijalno-ekonomskih partnera da se u slučaju povreda na radu radi naknada štete, kao i inicijativu o izmeni i dopuni pravilnika o profesionalnim bolestima.

"Dve stvari su nam najbitnije - da svi zakoni koje priprema Vlada budu u interesu naših građana i u interesu naše države. Toga ćemo se pridržavati", rekao je Đorđević.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je kazao da je Socojalno-ekonomski savet dao pozitivno mišljenje na nacrte nekoliko zakona.

Na tom spisku su pored Nacrta zakona o budžetu za 2019. godinu i nacrti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije.

Takođe, pozitivno su ocenjene i nacrti izmena Zakona o porezima na imovinu i Zakona o poreskoj administraciji, kao i na tekst predloga izmene Uredbe o bezbednosti i zdravlja na radu.

Socijalno-ekonomski savet je podržao inicijativu Unije poslodavaca Srbije da se traži opoziv odluke kosovske vlade o uvođenju carina od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije.

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side