22.02.2018 | 11:05h ► 11:30h Beograd

Đurić: Bilo je genocida na Kosovu, ali ga je počinila OVK

Đurić: Bilo je genocida na Kosovu, ali ga je počinila OVK Foto: Beta/Miloš Miškov
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas, u odgovoru šefu poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulahu Hotiju, da na Kosovu jeste počinjen genocid ali da ga je počinila teroristička Oslobodilačka vojska Kosova, kojoj pripada i Hoti sa svim njegovim komandantima.

"Genocid je počinjen sa ciljem potpunog etničkog čišćenja i osvajanja naše južne pokrajine, agresijom i pomoću zločina. Za počinjene zločine svi komandanti terorističke OVK, pre ili kasnije, snosiće posledice pred domaćim i međunarodnim pravosuđem... Napadima i lažima neće sakriti ni izbrisati činjenicu svog učešća u tim događajima", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Đurić je tako odgovorio na izjavu Hotija koji je poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "nova odela ne mogu pokriti zločine i genocid", reagujući na Vučićevu ocenu da je Hoti po nalogu međunarodnih zvaničnika osudio izjavu premijera Albanije Edija Rame. Na obeležavanju desetogodišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova, mediji su objavili da je Edi Rama kazao da bi Albanija i Kosovo trebalo da imaju zajedničkog predsednika.

Đurić je rekao da optužujući predsednika Srbije za zločine na Kosovu, i to ne samo u poslednjem ratu, već vekovima unazad, Hoti uranja u blato šovinizma, ekstremizma i mržnje.

"Optužiti predsednika Srbije za bilo koji zločin nad Albancima jeste jednako neukusno i neumesno kao kada bi neki ovdašnji političar Hotija okrivio za vađenje organa otetim srpskim civilima. Takav način uopštavanja svojstven je, međutim, samo politički i civilizacijski nedozrelim osobama, a pošto Hoti to verujem nije, postavlja se pitanje po čijem nalogu on sebe želi da predstavi takvim i po čijem nalogu na političku scenu vraća jezik mržnje i sukoba", zapitao je Đurić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side