Đurić: Hapšenje povratnika na Kosovu radi zastrašivanja srpskog naroda
12.02.2020 Beograd

Đurić: Hapšenje povratnika na Kosovu radi zastrašivanja srpskog naroda

Đurić: Hapšenje povratnika na Kosovu radi zastrašivanja srpskog naroda Foto: prtscr ytb
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić, u saopštenju je danas ocenio da je hapšenje jednog povratnika u selo kod Istoka "brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa" na Kosovu "u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda".

On je naveo da srpske vlasti zahtevaju hitno oslobađanje Žarka Zarića, povratnika u selo Ljubožda, "ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo".

Đurić je rekao da su "hrabri pojedinci koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu", te traži da "međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu".

U saopštenju piše da je Zarić pre tri godine, kao povratnik, "prošao sve provere prištinskih privremenih institucija", i da će mu Kancelarija za Kosovo obezbediti advokata i "svu potrebnu pravnu pomoć".

Đurić je to hapšenje ocenio kao "samo još jedno od upozorenja da se u Prištini kontinuirano uspostavlja i učvršćuje jedan opasan i agresivan etnocentrični politički sistem, koji svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na postojanje".

Strategija Prištine je, piše u saopštenju, da se "ubije svaka pomisao na povrtak više od 200.000 prognanih Srba", odnosno da se "zacementiraju tragične posledice jednog od najmasovnijih etničkih čišćenja i pogroma u novijoj istoriji".

U saopštenju piše da "oni koji danas govore o genocidu Srbije na Kosovu i Metohiji, treba da odgovore kako se u međunarodnom pravu zove proterivanje čitavog jednog naroda, a potom i maltretiranje i zastrašivanje onih koji su uprkos svemu, zahvaljujući ličnoj hrabrosti i upornosti, ostali da žive u nemogućim uslovima, izloženi stalnim pritiscima i pretnjama".

Hapšenje Zarića je danas osudila i Srpska lista uz ocenu da je to učinjeno neosnovano i da je isključivo motivisano političkim pobudama - da bi se sprečio povratak Srba proteranih s Kosova.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side