Đurić: Nije u interesu Srbije da iznosi pregovaračke pozicije o razgraničenju
16.09.2018 Beograd

Đurić: Nije u interesu Srbije da iznosi pregovaračke pozicije o razgraničenju

Đurić: Nije u interesu Srbije da iznosi pregovaračke pozicije o razgraničenju Foto: prtscr ytb
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da od naredne runde pregovora Beograda i Prištine nema velika očekivanja, ali da dijalog kao proces mora ostati živ i da će srpska strana sve činiti da tako bude.

Đurić je za list Kurir rekao da su za rešenje problema Kosova u opticaju mnoge ideje, ali da nije izvesno da li će se bilo koja od njih naći na stlu kao predlog o kojem bi otvoreno moglo da se razgovara sa Albancima i zainteresovanim činiocima u međunarodnoj zajednici.

"Svakako nećemo kriti od građana kakvo je naše stanovište ako do nekih ozbiljnijih razgovora dođe i ako neko rešenje bude na vidiku. U ovoj fazi ne bi bilo u interesu naše pregovaračke pozicije da istupamo sa bilo kakvim detaljima", rekao je Đurić upitan o ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju.

Đurić je naveo da će najavljeno investiranje u deset srpskih opština na Kosovu i Metohiji biti usmereno na oživljavanje postojećih industrijskih kapaciteta, poput "Petoletke" u Leposaviću, "Lole" u Lešku i "Simpa" u Zubinom potoku.

"Cilj nam je da uložimo velika sredstva i u naše institucije na Kosovu i Metohiji, pre svega u zdravstveni sistem, jer tako manifestujemo prisutnost i snagu Srbije", rekao je Đurić.

Na pitanje na koji način bi se kontrolisao uloženi novac, Đurić je kazao da to "nije lako izvesti".

"Tamo ne možete da jednostavno pošaljete naše inspektore ili revizore... Postoje i brojni neformalni i zaobilazni načini kontrole koji su nam na raspolaganju, tako da građani mogu biti potpuno spokojni", kazao je Đurić.

On je ocenio je da je u Prištini skrajnuta tema ubistva lidera građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, i da to "nije slučajnost".

"Naša država neće odustati ni od istrage, ni od insistiranja na tome da se međunarodna zajednica neposrednije uključi u rasvetljavanja ovog zločina", rekao je Đurić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side