17.05.2019 | 13:21h ► 17:51h Beograd

Đurić: Prištinski univerzitet u Mitrovici od strateškog značaja za srpske institucije na Kosovu

Đurić: Prištinski univerzitet u Mitrovici od strateškog značaja za srpske institucije na Kosovu Foto: Beta / Miloš Miškov
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa rektorom Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravkom Vitoševićem o situaciji u srpskom visokoobrazovnom sistemu na Kosovu i tom prilikom naveo da je očuvanje te ustanove u okviru obrazovnog sistema Srbije od strateškog značaja za opstanak mladih i srpskog naroda na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju, Đurić je kazao da je taj univerzitet "rasadnik kvalitetnih kadrova za srpske institucije na Kosovu, bez kojih oni ne bi mogli da funkcionišu na kvalitetan način".

On je kazao da će Srbija u predstojećem periodu investicionim ciklusima u većinski srpskim sredinama na Kosovu stvoriti zdravije privredno okruženje, čime će biti stvoreno dinamičnije tržište rada i veće mogućnosti za zapošljavanje diplomaca tog univerziteta.

Rektor Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević kazao je da je ta ustanova spremna za upis nove generacije brucoša i da čekuje rekordan broj brucoša u akademskoj 2019/2020. godini.

Vitošević očekuje da će se, kao i u prethodnim generacijama, na fakultete tog univerziteta upisati i značajan broj studenata iz centralne Srbije, čime će biti potvrđena "nedeljivost srpskog akademskog prostora".

 

Srbija neće okrenuti glavu pred eventualnim progonom Srba na Kosovu

Marko Đurić izjavio je danas da Srbija ne želi sukobe, ali da niko ne treba da pomisli da će Srbija okrenuti glavu od svoje obaveze da zaštiti Srbe na tom području od eventualnog "terora i progona".

"Mi upozoravamo na to šta su nečiji planovi", rekao je Đurić za 02, govoreći šta bi se desilo ako Priština pokuša da "zauzme sever Kosova", za koju je naveo da stvara "opasnu atmosferu svojim neodgovornim ponašanjem".

Komentarišući Rezoluciju kosovske Skupštine, kojom se optužuje Srbija da je počinila genocid na Kosovu, Đurić je rekao da su Kosovo, Albanci i dijalog sa Beogradom "taoci nekadašnjih komandanata OVK".

"Ta Rezolucija je rezultat straha onih koji bi najzad mogli da se suoče sa odgovornošu za ono za šta nisu odgovarali u prethodnih dvadeset godina", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, "nema većeg apsurda i odvratnijeg cinizma nego kada zločinac uzme da priča o navodnim tuđim ratnim zločinima".

On je pozvao Srbe da u nedelju izađu na izbore na severu Kosova i da tamošnjim opštinama sa srpskom većinom sačuvaju srpski karakter.

"Sve što se od nas traži je da damo svoj glas jedinstvu sa državom Srbijom", rekao je Đurić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side