12.08.2018 Beograd

Đurić: Zločin u Goraždevcu upozorenje da je trajan mir i održiv mir ono za šta se svi moraju boriti

Đurić: Zločin u Goraždevcu upozorenje da je trajan mir i održiv mir ono za šta se svi moraju boriti Foto: Medija centar
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je danas povodom 15 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu da je taj zločin upozorenje da zlo ne spava i da je trajan i održiv mir ono za šta se svi moraju boriti.

"Za nama je petnaest godina tuge i bola zbog terorističkog napada na srpsku decu u Goraždevcu, ali i petnaest godina uzaludnog očekivanja i nade da će taj zločin biti rasvetljen, a zločinci privedeni pravdi", navodi Đurić u pisanoj izjavi.

On je kazao da su ubijena i ranjena deca na reci Bistrici simbol "mučeništva i stradalništva" srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i napomenuo da se taj zločin dogodio posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

"Činjenica da petnaest godina ovaj monstruozni teroristički akt nije dobio sudski epilog ostaje mrlja na obrazu međunarodnih misija čiji je osnovni zadatak bio uspostavljanje vladavine prava i zakona na poratnom Kosovu i Metohiji", kazao je Đurić.

Đurić je dodao da počinioci tog zločina, kao i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa "Niš ekspresa" kod Podujeva moraju biti kažnjeni u ime pravde, ali i kao dokaz da je "vreme ideologija mržnje i zla" prošlo.

"Budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može se graditi na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine, i zato je kažnjavanje terorista i zločinaca nesumnjivi interes oba naroda", ocenio je Đurić.

Nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale su 13. avgusta 2003. godine na grupu od oko 50 dece i mladih dok su se kupala na reci Bistrici u Goraždevcu.

Tada su ubijeni Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a teško su ranjeni Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Za taj zločin još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostatka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je 2016. godine, prvi put, cveće na spomenik ubijenim dečacima i tada je rekao da se zaklinje da se nikada više neće ponoviti takvi zločini.

Poslednjih godina u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel i pucale na spomen obeležje srpskim žrtvama rata i deci stradaloj na Bistrici.

U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, što je trećina u odnosu na broj od pre 1999. godine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side