14.11.2017 Novi Sad

Dnevnik obeležio 75. rođendan, Grupa za slobodu medija traži da se ispita vlasništvo

Dnevnik obeležio 75. rođendan, Grupa za slobodu medija traži da se ispita vlasništvo Foto: Freeimages
Novosadski dnevni list Dnevnik je danas obeležio 75 godina postojanja, a Grupa za slobodu medija u isto vreme zahteva od vlasti u Srbiji da se dosledno sprovedu zakoni koji se odnose na završetak procesa privatizacije medija, kao i da se utvrdi nedržavno vlasništvo, između ostalog, i u Dnevniku.

Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da 55 odsto vlasništva u preduzeću Dnevnik Vojvodina pres, koje izdaje list Dnevnik, ima nemačka kompanija Mediengruppe Balkan Gmbh iz Esena, a 45 odsto Dnevnik a.d.

Pojedini mediji navodili su da se zapravo ne zna tačno ko je stvarni suvlasnik Dnevnika i koliko procenata vlasništva u njemu ima država.

Dnevnik, najstariji dnevni list u Vojvodini, počeo je izlaziti u Drugom svetskom ratu 15. novembra 1942. godine, pod imenom Slobodna Vojvodina, kao organ Pokrajinskog narodnooslobodilačkog odbora za Vojvodinu.

Štampan je u ilegalnoj štampariji u Novom Sadu, a prvi urednik je bio Svetozar Marković Toza.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na današnjoj svečanosti je rekao da je Dnevnik “institucija kojoj veruje” veliki broj građana koji žive u Vojvodini i koja predstavlja “slobodno, časno i profesionalno novinarstvo”.

Podsetio je da je Dnevnik jedini dnevni list u Vojvodini koji se štampa na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu.

"Zbog toga će Pokrajinska vlada učiniti sve da mu pomogne da bi opstao i trajao i u narednih 75 godina", poručio je Mirović.

Medijski eksperti proteklih godina više puta su upozoravali da je Dnevnik u velikim dugovima i da je veoma pristrasan u izveštavanju, te da služi kao propagandno glasilo Srpske napredne stranke. Svečanosti su prisustvovali i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predsednik novosadskog ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti Stevan Pilipović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu

  Ministar odbrane i kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Grčke ;Aleksandar Vulin razgovarao je danas s ministarkom turizma Grčke Elenom Kundurom i zahvalio joj na stavu Grčke po pitanju Kosova.

 • Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

 • AMSS upozorava na moguću poledicu AMSS upozorava na moguću poledicu

  Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je večeras vozače na zimske uslove vožnje a zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i na moguće stvaranje poledice.

 • Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu

  Nosilac liste za beogradske izbore "Šta radite bre" Marko Bastać saopštio je danas da je napustio studio Radio televizije Srbije tokom predstavljanja te liste u emisiji "Beogradska hronika", jer "ne pristaje na uvrede i na njihove uslove".

 • Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan

  Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas povodom dana Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane da je svrha te dve institucije da "stvore vojnika, bilo kroz kontrolu, bilo kroz obuku".

 • Lavrov doputovao u Beograd Lavrov doputovao u Beograd

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Zapadnom Balkanu i rešavanju pitanja Kosova.

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji

  Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se danas zahtevu odbrane da general Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid u BiH, bude pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića

  Upravni sud poništio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da ta lista ne sadrži naziv izborne liste, na način na koji to predviđa Uputstvo za proglašenje izborne liste.

 • Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu

  Grаdonаčelnik Beogrаdа Sinišа Mаli pridružio se dаnаs akciji čišćenja na Labudovom brdu, koju su inicirаli grаđаni ovog delа Rаkovice i tom prilikom poručio da zajedničkim snagama Beograd može da bude lepši i uređeniji grad.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw