Dobrica Veselinović: Slučaj Savamala presudan
22.09.2016 Subotica

Dobrica Veselinović: Slučaj Savamala presudan

Dobrica Veselinović: Slučaj Savamala presudan Foto: prtscr ytb
Predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović ocenio je da je slučaj Savamala "prelomni slučaj", koji će pokazati da li će Srbija imati institucije koje odgovaraju građanima i služe javnom interesu ili ne.

Veselinović je sinoć u Subotici uoči tribine "Kuda vodi Beograd na vodi" kazao da aktivisti i građani neće biti zadovoljni samo procesuiranjem direktnih počinioca, jer kako je naveo, na osnovu izveštaja Zaštitnika građana jasno je da je "slučaj začet i ostvaren duboko u hijerarhiji sistema, pa neko mora da podnese ostavku i odgovara za to što je počinjeno"."Sa jedne strane, potresno je što se svi prave ludi i ignorišu slučaj, ali sa druge i ohrabrujuće da postoji veliki broj aktivista i građana koji neće odustati dok se stvari ne isteraju na čistac", rekao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, na petom protestu, koji će biti održan 29. septembra u 18 sati ispred Skupštine grada Beograda, šetnja će biti usmerena prema tužilaštvu, kao vrsta građanskog pritiska na instituciju koja treba da daje odgovore i da radi svoj posao.

"Oni su rekli da je predistražni postupak u toku, a mi mislimo da je to apsolutno neprihvatljivo sa aspekta efikasnosti i odgovornosti jedne institucije, čija je obaveza da radi u interesu javnosti", kazao je Veselinović.

On je kazao da se vlast "apsolutno bavi žutom patkom" i da to pokazuje broj objava i spinova u medijima. "Javni servisi nas ignorišu i to jeste cenzura, a postoji i jaka autocenzura u pojedinim medijima koji nisu pod direktnom kontrolom", rekao je on.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd protestuje zbog rušenja objekata, vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali i neodazivanja policije na pozive građana u pomoć, u noći između 24. na 25. aprila. Iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić kao krivce za rušenje u Savamali označio gradsku vlast, još niko nije odgovarao.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side