02.09.2011 Brisel

Dogovoren carinski pečat za Kosovo

Dogovoren carinski pečat za Kosovo Beta
Beograd i Priština postigli s danas u Briselu dogovor o carinskom pečatu za Kosovo, saopštio je šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović.

On je objasnio da će na pečatu pisati "Carina Kosova", bez ikakvih drugih oznaka koje bi eventualno mogle da ukažu na državnost Kosova.

"Posle dugog i teškog dana u povremeno negativnoj atmosferi i sa puno prebacivanja zbog situacije na severu, ipak smo uspeli da postignemo dogovor o carinskom pečatu i katastrima", rekao je Stefanović posle višečasovnih razgovora sa Tahirijevom u Briselu.

Stefanović je izrazio uvrenje da će u roku od sedam do deset dana Kosovo povući trgovinski embargo.

On je kazao i da je postignut sporazum o katastrima, ali nije izneo detalje.

Šefica prištinskog tima je precizirala da će na pečatu pisati "Carina Kosovo", bez bilo kakvih simbola, ali da će carinjenje i kontrolu na prelazima sprovoditi kosovski organi.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je postignuto rešenje i nadu da će se dijalog nastaviti, sa konačnim ciljem, kako je rekla, da "Srbija prizna Kosovo".

Tahirijeva je takođe navela da atmosfera "nije bila dobra".

Ona je kritikovala Stefanovića i, naglasivši da je to njeno lično mišljenje, rekla da je šefa beogradskog tima "do jula doživljavala kao čoveka dijaloga, ali da se on sve više ponaša kao neko ko izaziva probleme".

Naredna runda pregovora Beograda i Prištine biće održana tokom septembra.

Kuper: Dogovor važan za građane, ali im još da se radi

Dogovor o carinskom pečatu i katastrima, postignut u Briselu, veoma je važan, naročito sa stanovišta običnih ljudi, saopštio je večeras posrednik EU u  pregovorima, Robert Kuper.

"Dogovor o katastrima posebno je važan za svakog ko poseduje zemlju, dok su carinski pečati bitni za svakog na Kosovu ko pravi projekte koje želi da sprovede u Srbiji", rekao je Kuper.

Kuper je u izjavi objavljenoj na sajtu Evropske komisije podsetio i da tokom poslednje tri godine srpske vlasti nisu priznavale kosovske carinske pečate.

"Pre meseca dana, kao rezultat slabog napredovanja u dogovoru o carinskom pečatu, kosovska vlada uvela je embargo na robu iz Srbije. To je u praksi izazvalo i embargo Srbije na kosovsku robu. Dogovor koji će omogućiti trgovinu u regionu, učiniće i da region bude više 'evropski'", rekao je Kuper.

Kuper je naglasio da "ovaj posao još nije završen", da je ostalo još teških pitanja za rešavanje, kao što su telekomunikacije i energetika.

On je rekao i da je Evropska unija opredeljena za razvoj saradnje širom Evrope i u okviru regiona, u ovom slučaju onog koji želi da joj se priključi, pa mora biti sigurna da su svi uključeni u svaki aspekt buduće regionalne saradnje.

Posle današnjih razgovora Borka Stefanovića i Edite Tahiri, Evropska unija je saopštila da je postignuti dogovor "značajan korak u poboljšanju odnosa u regionu i omogućavanju slobode kretanja robe u skladu sa evropskim vrednostima".

LDP: Tačka na propalu kosovsku politiku

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ukazao je danas da postignuti dogovor o carinskim pečatima na Kosovu ima smisla samo ako označi i stavljanje definitivne tačke na, kako je naveo, propalu kosovsku politiku, koja je Srbiju gurnula na politicku i ekonomsku marginu.

"Sadašnje političko vođstvo Srbije nije krivo za gubitak Kosova od pre 12 godina, ali će biti odgovorno za gubitak evropske perspektive ukoliko zauvek ne odustane od politike nemogućih ciljeva i robovanja frazi 'i Kosovo i Evropa'", istakao je Jovanović.

"Za Srbiju i kosovske Srbe je korisno odustajanje od dela sadašnjih, praznih i opasnih, političkih struktura na severu Kosova, koje su više sredstvo potkopavanja demokratskog poretka Srbije nego efikasan servis stanovništva", smatra Jovanović.

DSS: Kapitualacija Srbije

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić ocenio je večeras da je dogovorom o carinskom pečatu srpska državna delegacija "kapitulirala i učinila još jedan važan korak u odricanju od Kosova".

"Sasvim sigurno, kada se prihvati carinski pečat prihvata se i carina Kosova i albanska granična policija na graničnim prelazima koji su do sada bili administrativni prelazi", kazao je Samardžić agenciji Beta.

On je ocenio da je na ovaj način "Srbija napravila još jedan važan korak u odricanju od Kosova i to zarad neodgovarajuće kompenzacije, a to je kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji".

 

autor: MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.09.2011, 18:40h Zoran (1)

    Krajnje je vreme da izvadimo motke...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side