14.11.2017 Beograd

Dojče vele: Zvaničnici EU upozoravaju na potcenjivanje ruske propagande na Balkanu

Dojče vele: Zvaničnici EU upozoravaju na potcenjivanje ruske propagande na Balkanu Foto: Freeimages
Šefica ΕU za spoljne poslove Federika Mogerini je pod velikim pritiskom da pojača borbu protiv ruske propagande u Evropi, piše danas u analizi nemačka RTV-stanica "Dojče vele".

Taj pritisak dolazi od država-članica, kao i od stručnjaka za bezbednost i nekih od najviših zvaničnika EU, koji upozoravaju na navodne pokušaje ruskih medija, hakera u Rusiji, kao i ruskih obaveštajnih službi i lobista da diskredituju Zapad kao "ekspanzionistički", a u stvari kao slab i razjedinjen.

Iznete su mnoge optužbe protiv Rusije zbog podrške populističkim i secesionističkim snagama u zemljama-članicama EU u nameri da se potkopa evropsko jedinstvo kao srž postojanja EU, navodi Dojče vele. Jedan od takvih primera dogodio se posle proglašenja nezavisnosti Katalonije, kada je ruski državni emiter RT tvrdio da je Evropski parlament priznao nezavisnost Katalonije.

Ruska vlada, kaže se dalje, zvanično se ne suprostavlja težnji zemalja Zapadnog Balkana da postanu članice EU. Ali, istovremeno, "Moskva nastavlja da jača svoje političke, ekonomske i tradicionalne veze s tim regionom, predstavljajući se kao njegova bliskija saveznica nego što je to EU".

"Neki posmatrači u EU strahuju da te aktivnosti predstavljaju izgradnju ruskog 'trojanskog konja' koji bi mogao da oteža pristupanje EU zemalja tog regiona", piše nemačka stanica.

Da bi se suprotstavio ruskoj kampanji dezinformacija koja je u toku, i da bi promovisao politiku EU, Evropski savet je 2015. godine Evropskoj službi za spoljnu akciju (EEAS) dao mandat za razvoj "Evropske radne grupe za strateške komunikacije". Poznata i kao "StratKom" (StratCom), radna grupa se sastoji od 20 ljudi podeljenih u tri jedinice: "StratKom Istok", "StratKom Jug" i - od septembra - "StratKom Zapadni Balkan".

Zajedno s promovisanjem vrednosti EU i potvrđujuči svoju posvećenost Zapadnom Balkanu, taj tim hoće da "poboljša ukupne komunikacione napore EU u regionu Zapadnog Balkana, usmeravajući se na prioritetnu publiku i prevazilazeći pogrešna shvatanja i nedostatak informacija", rekla je Maja Kocijančić, portparolka Visoke predstavnice za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federike Mogerini.

"StratKom Zapadni Balkan" sada čine - samo dve osobe. One rade u "bliskoj saradnji" s timom "StratKom Istok" od 14 ljudi, koji su jedina jedinica EU koja ima zadatak da identifikuje, analizira i podiže svest o proruskim dezinformacijama.

Suprotno tome, slična inicijativa američkog Stejt departmenta pod nazivom "Centar za globalno angažovanje" (Global Engagement Center) ima 80 ljudi, s budžetom od 60 miliona dolara (51,25 miliona evra), navodi "Dojče vele".

Mnogi u EU se pitaju da li su dovoljno ozbiljni napori EU da se suprotstavi i odgovori na godine višeslojnog ruskog uticaja u raznim delovima Evrope, uključujući Zapadni Balkan, piše u nemačkom tekstu.

Rusija je vekovima pretendovala na posebne odnosa sa slovanskim i pravoslavnim zajednicama širom Zapadnog Balkana. Istovremeno, percepcija "Slovenskog bratstva" i "Majke Rusije" duboko je ukorenjena u pravoslavnom stanovništvu, uglavnom u Srbiji koja sada ima status kandidata za prijem u EU, podseća nemačka RTV.

"Rusofilija etničkih Srba u kombinaciji s ruskim geopolitičkim interesima izgrađenim kroz razne političke i medijske kanale, ukazuje šta je razlog zbog kojeg bi skoro jedna trećina srpskog stanovništva izabrala savezništvo s Rusijom, a ne sa EU, po istraživanju javnog mnjenja u Srbiji u julu", piše "Dojče vele".

Ipak, šefica diplomatije EU, Federika Mogerini je samopouzdana: "Nisam zabrinuta zbog uticaja ili prisustva bilo kojih drugih partnera koje mogu imati zemlje u tom regionu. Kada je tamo EU, uz svu svoju moć, sa svim svojim prisustvom, koherentno, onda nema drugog partnera koji može imati jači uticaj u tom regionu od EU", rekla je ona.

"Mi smo jedno, mi smo porodica, geografski i istorijski smo povezani", dodala je Mogerini.

Međutim, piše u analizi, "neki zvaničnici EU upozoravaju da taj pristup nije dovoljan evropski odgovor na tvrdnje o ruskoj propagandi u sopstvenom dvorištu EU".

Sredinom oktobra ministri spoljnih poslova osam država članica EU, uključujući Hrvatsku, Češku Republiku, Latviju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku i Veliku Britaniju, u pismu Mogerini izrazili su zabrinutost zbog "sofisticiranijeg i jačeg nego ikada ranije" širenja dezinformacija.

Napisali su da "spoljni akteri" rade "na stvaranju nepoverenja i nezadovoljstva demokratskim poretkom, i da diskredituju EU, partnere EU, kao i da oslabe evropsko jedinstvo". Oni su zatražili jačanje rada "Strateških komunikacija EU", uključujući jedinicu "StratKom za Zapadni Balkan".

Štaviše, 65 evropskih eksperata za bezbednost i poslanika iz 21 zemlje potpisalo je deklaraciju kojom eksplicitno optužuju Mogerinizbog da nije preduzela adekvatne kontramere i što Rusiju ne naziva "glavnim izvorom neprijateljskih dezinformacija" u Evropi. Evropska služba za spoljnu akciju pozvana je da utrostruči kapacitet "StratKoma" i obezbedi najmanje milion evra za ciljano istraživanje, prenosi "Dojče vele".

Ministri EU su u ponedeljak u Savetu za spoljne poslove, zaključili da "strateška komunikacije EU" treba ojačati i ljudstvom i finansijski, ali nisu donete konkretne mere. Diplomatski izvori u Briselu kažu da neke države članice i dalje nisu uverene u neophodnost takvih mera.

"Moramo imati jasan stav cele EU da je pretnja neprijateljskih propagandnih aktivnosti Rusije važna i da deluje protiv naših zemalja, kao i na Balkanu, na Bliskom istoku i u Siriji. Moramo prepoznati tu pretnju, priznati da postoji, a potom odrediti resurse", rekao je poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski posle sastanka u Briselu. "Izgleda da neke zemlje potcenjuju tu rusku pretnju i htele bi da se usredsrede na druge pravce", dodao je on.

Dok se čeka odluka o povećanju sredstava za "Strateške komunikacije EU", Poljska i neke druge države-članice spremaju se da same doprinesu stvaranjem svojih jedinica u kojima bi bili zvaničnici i stručnjaci zaduženi za suzbijanje sajber-napada i propagandnih aktivnosti. Oni planiraju da sarađuju i koordiniraju rad s Radnom grupom EU "StratKom", da bi se "osigurali ravnopravni uslovi u igri EU-Rusija", zaključuje "Dojče vele".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu

  Ministar odbrane i kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Grčke ;Aleksandar Vulin razgovarao je danas s ministarkom turizma Grčke Elenom Kundurom i zahvalio joj na stavu Grčke po pitanju Kosova.

 • Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

 • AMSS upozorava na moguću poledicu AMSS upozorava na moguću poledicu

  Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je večeras vozače na zimske uslove vožnje a zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i na moguće stvaranje poledice.

 • Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu

  Nosilac liste za beogradske izbore "Šta radite bre" Marko Bastać saopštio je danas da je napustio studio Radio televizije Srbije tokom predstavljanja te liste u emisiji "Beogradska hronika", jer "ne pristaje na uvrede i na njihove uslove".

 • Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan

  Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas povodom dana Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane da je svrha te dve institucije da "stvore vojnika, bilo kroz kontrolu, bilo kroz obuku".

 • Lavrov doputovao u Beograd Lavrov doputovao u Beograd

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Zapadnom Balkanu i rešavanju pitanja Kosova.

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji

  Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se danas zahtevu odbrane da general Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid u BiH, bude pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića

  Upravni sud poništio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da ta lista ne sadrži naziv izborne liste, na način na koji to predviđa Uputstvo za proglašenje izborne liste.

 • Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu

  Grаdonаčelnik Beogrаdа Sinišа Mаli pridružio se dаnаs akciji čišćenja na Labudovom brdu, koju su inicirаli grаđаni ovog delа Rаkovice i tom prilikom poručio da zajedničkim snagama Beograd može da bude lepši i uređeniji grad.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw