14.11.2017 Beograd

Dojče vele: Zvaničnici EU upozoravaju na potcenjivanje ruske propagande na Balkanu

Dojče vele: Zvaničnici EU upozoravaju na potcenjivanje ruske propagande na Balkanu Foto: Freeimages
Šefica ΕU za spoljne poslove Federika Mogerini je pod velikim pritiskom da pojača borbu protiv ruske propagande u Evropi, piše danas u analizi nemačka RTV-stanica "Dojče vele".

Taj pritisak dolazi od država-članica, kao i od stručnjaka za bezbednost i nekih od najviših zvaničnika EU, koji upozoravaju na navodne pokušaje ruskih medija, hakera u Rusiji, kao i ruskih obaveštajnih službi i lobista da diskredituju Zapad kao "ekspanzionistički", a u stvari kao slab i razjedinjen.

Iznete su mnoge optužbe protiv Rusije zbog podrške populističkim i secesionističkim snagama u zemljama-članicama EU u nameri da se potkopa evropsko jedinstvo kao srž postojanja EU, navodi Dojče vele. Jedan od takvih primera dogodio se posle proglašenja nezavisnosti Katalonije, kada je ruski državni emiter RT tvrdio da je Evropski parlament priznao nezavisnost Katalonije.

Ruska vlada, kaže se dalje, zvanično se ne suprostavlja težnji zemalja Zapadnog Balkana da postanu članice EU. Ali, istovremeno, "Moskva nastavlja da jača svoje političke, ekonomske i tradicionalne veze s tim regionom, predstavljajući se kao njegova bliskija saveznica nego što je to EU".

"Neki posmatrači u EU strahuju da te aktivnosti predstavljaju izgradnju ruskog 'trojanskog konja' koji bi mogao da oteža pristupanje EU zemalja tog regiona", piše nemačka stanica.

Da bi se suprotstavio ruskoj kampanji dezinformacija koja je u toku, i da bi promovisao politiku EU, Evropski savet je 2015. godine Evropskoj službi za spoljnu akciju (EEAS) dao mandat za razvoj "Evropske radne grupe za strateške komunikacije". Poznata i kao "StratKom" (StratCom), radna grupa se sastoji od 20 ljudi podeljenih u tri jedinice: "StratKom Istok", "StratKom Jug" i - od septembra - "StratKom Zapadni Balkan".

Zajedno s promovisanjem vrednosti EU i potvrđujuči svoju posvećenost Zapadnom Balkanu, taj tim hoće da "poboljša ukupne komunikacione napore EU u regionu Zapadnog Balkana, usmeravajući se na prioritetnu publiku i prevazilazeći pogrešna shvatanja i nedostatak informacija", rekla je Maja Kocijančić, portparolka Visoke predstavnice za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federike Mogerini.

"StratKom Zapadni Balkan" sada čine - samo dve osobe. One rade u "bliskoj saradnji" s timom "StratKom Istok" od 14 ljudi, koji su jedina jedinica EU koja ima zadatak da identifikuje, analizira i podiže svest o proruskim dezinformacijama.

Suprotno tome, slična inicijativa američkog Stejt departmenta pod nazivom "Centar za globalno angažovanje" (Global Engagement Center) ima 80 ljudi, s budžetom od 60 miliona dolara (51,25 miliona evra), navodi "Dojče vele".

Mnogi u EU se pitaju da li su dovoljno ozbiljni napori EU da se suprotstavi i odgovori na godine višeslojnog ruskog uticaja u raznim delovima Evrope, uključujući Zapadni Balkan, piše u nemačkom tekstu.

Rusija je vekovima pretendovala na posebne odnosa sa slovanskim i pravoslavnim zajednicama širom Zapadnog Balkana. Istovremeno, percepcija "Slovenskog bratstva" i "Majke Rusije" duboko je ukorenjena u pravoslavnom stanovništvu, uglavnom u Srbiji koja sada ima status kandidata za prijem u EU, podseća nemačka RTV.

"Rusofilija etničkih Srba u kombinaciji s ruskim geopolitičkim interesima izgrađenim kroz razne političke i medijske kanale, ukazuje šta je razlog zbog kojeg bi skoro jedna trećina srpskog stanovništva izabrala savezništvo s Rusijom, a ne sa EU, po istraživanju javnog mnjenja u Srbiji u julu", piše "Dojče vele".

Ipak, šefica diplomatije EU, Federika Mogerini je samopouzdana: "Nisam zabrinuta zbog uticaja ili prisustva bilo kojih drugih partnera koje mogu imati zemlje u tom regionu. Kada je tamo EU, uz svu svoju moć, sa svim svojim prisustvom, koherentno, onda nema drugog partnera koji može imati jači uticaj u tom regionu od EU", rekla je ona.

"Mi smo jedno, mi smo porodica, geografski i istorijski smo povezani", dodala je Mogerini.

Međutim, piše u analizi, "neki zvaničnici EU upozoravaju da taj pristup nije dovoljan evropski odgovor na tvrdnje o ruskoj propagandi u sopstvenom dvorištu EU".

Sredinom oktobra ministri spoljnih poslova osam država članica EU, uključujući Hrvatsku, Češku Republiku, Latviju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku i Veliku Britaniju, u pismu Mogerini izrazili su zabrinutost zbog "sofisticiranijeg i jačeg nego ikada ranije" širenja dezinformacija.

Napisali su da "spoljni akteri" rade "na stvaranju nepoverenja i nezadovoljstva demokratskim poretkom, i da diskredituju EU, partnere EU, kao i da oslabe evropsko jedinstvo". Oni su zatražili jačanje rada "Strateških komunikacija EU", uključujući jedinicu "StratKom za Zapadni Balkan".

Štaviše, 65 evropskih eksperata za bezbednost i poslanika iz 21 zemlje potpisalo je deklaraciju kojom eksplicitno optužuju Mogerinizbog da nije preduzela adekvatne kontramere i što Rusiju ne naziva "glavnim izvorom neprijateljskih dezinformacija" u Evropi. Evropska služba za spoljnu akciju pozvana je da utrostruči kapacitet "StratKoma" i obezbedi najmanje milion evra za ciljano istraživanje, prenosi "Dojče vele".

Ministri EU su u ponedeljak u Savetu za spoljne poslove, zaključili da "strateška komunikacije EU" treba ojačati i ljudstvom i finansijski, ali nisu donete konkretne mere. Diplomatski izvori u Briselu kažu da neke države članice i dalje nisu uverene u neophodnost takvih mera.

"Moramo imati jasan stav cele EU da je pretnja neprijateljskih propagandnih aktivnosti Rusije važna i da deluje protiv naših zemalja, kao i na Balkanu, na Bliskom istoku i u Siriji. Moramo prepoznati tu pretnju, priznati da postoji, a potom odrediti resurse", rekao je poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski posle sastanka u Briselu. "Izgleda da neke zemlje potcenjuju tu rusku pretnju i htele bi da se usredsrede na druge pravce", dodao je on.

Dok se čeka odluka o povećanju sredstava za "Strateške komunikacije EU", Poljska i neke druge države-članice spremaju se da same doprinesu stvaranjem svojih jedinica u kojima bi bili zvaničnici i stručnjaci zaduženi za suzbijanje sajber-napada i propagandnih aktivnosti. Oni planiraju da sarađuju i koordiniraju rad s Radnom grupom EU "StratKom", da bi se "osigurali ravnopravni uslovi u igri EU-Rusija", zaključuje "Dojče vele".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala

  Presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću predstavlja nastavak "politizovane i pristrasne linije" koja je od početka postojala u radu Haškog tribunala, izjavila je danas portparolka Ministrastva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

 • Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena

  Da li je Evropska unija izašla iz krize, zašto jača uticaj Rusije i kako se sve to prelama na Balkanu, tj. kako utiče na poziciju Srbije i njene pregovore oko Kosova – bile su glavne teme razgovora koji su sa Ivanom Vejvodom vodili Nadežda Gaće i Mijat Lakićević

 • Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH

  Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da jučerašnja prvostepena haška presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ne može biti korišćena za eventualnu reviziju tužbe Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije za genocid.

 • Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri

  Predsednik Dveri i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Boško Obradović optužio je danas Srpsku naprednu stranku (SNS) da je započela progon Dveri.

 • Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas ne razmišlja o novoj kandidaturi za tu funkciju i da nije u kampanji za predstojeće beogradske izbore već da želi da predstavi građanima šta je urađeno u glavnom gradu u prethodne tri i po godine i kakvi su planovi za budućnost.

 • Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja

  Poslanici Narodne seljačke stranke i Srpske napredne stranke, Marijan Rističević i Marko Atlagić saopštili su danas da su podneli krivičnu prijavu zbog nasilničkog ponašanja protiv Boška Obradovića, šefa poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije.

 • U Nišu proglašena epidemija malih boginja U Nišu proglašena epidemija malih boginja

  Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja u tom gradu pošto je sa instituta "Torlak" stigla potvrda da je petoro dece obolelo od te bolesti, izjavio je za Betu načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta Zoran Veličković.

 • AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara

  Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija saopštili su danas da su suspendovali učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda.

 • Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac rekao je danas da će na beogradske izbore DS izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika i da se razgovara sa više ljudi.

 • Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da se razgovara sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom o beogradskim izborima i da će verovatno biti saradnje.

 • Novosađanin napao policajca Novosađanin napao policajca

  Jedan Novosađanin uhapšen je jer je napao policajca koji je pokušao da ga spreči u teškoj krađi, saopštila je Policijska uprava u Novom Sadu.

 • Prekinuta sednica Skupštine Kosova Prekinuta sednica Skupštine Kosova

  Zbog nedostaka kvoruma i na zahtev šefa poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija danas je prekinuta sednica Skupštine Kosova, koju su prethodno napustili poslanici iz redova koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova (DPK) i članovi Vlade Kosova.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Prava dece --- Mali ljudi, mala i prava: mnoga prava mnoge dece na normalno odrastanje samo su puki san, koji prelazi u košmar kada se nad nekim detetom nadvije smrt usled zlostavljanja, otmice, radne ili seksualne eksploatacije ili mučenja. U senci teških zločina ostaje notorna činjenica da je i svakodnevni život tegoba za mnoštvo dece. Iz raznih razloga... Piše: Jelka Jovanović

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije festival nauke