14.11.2017 Beograd

Dojče vele: Zvaničnici EU upozoravaju na potcenjivanje ruske propagande na Balkanu

Dojče vele: Zvaničnici EU upozoravaju na potcenjivanje ruske propagande na Balkanu Foto: Freeimages
Šefica ΕU za spoljne poslove Federika Mogerini je pod velikim pritiskom da pojača borbu protiv ruske propagande u Evropi, piše danas u analizi nemačka RTV-stanica "Dojče vele".

Taj pritisak dolazi od država-članica, kao i od stručnjaka za bezbednost i nekih od najviših zvaničnika EU, koji upozoravaju na navodne pokušaje ruskih medija, hakera u Rusiji, kao i ruskih obaveštajnih službi i lobista da diskredituju Zapad kao "ekspanzionistički", a u stvari kao slab i razjedinjen.

Iznete su mnoge optužbe protiv Rusije zbog podrške populističkim i secesionističkim snagama u zemljama-članicama EU u nameri da se potkopa evropsko jedinstvo kao srž postojanja EU, navodi Dojče vele. Jedan od takvih primera dogodio se posle proglašenja nezavisnosti Katalonije, kada je ruski državni emiter RT tvrdio da je Evropski parlament priznao nezavisnost Katalonije.

Ruska vlada, kaže se dalje, zvanično se ne suprostavlja težnji zemalja Zapadnog Balkana da postanu članice EU. Ali, istovremeno, "Moskva nastavlja da jača svoje političke, ekonomske i tradicionalne veze s tim regionom, predstavljajući se kao njegova bliskija saveznica nego što je to EU".

"Neki posmatrači u EU strahuju da te aktivnosti predstavljaju izgradnju ruskog 'trojanskog konja' koji bi mogao da oteža pristupanje EU zemalja tog regiona", piše nemačka stanica.

Da bi se suprotstavio ruskoj kampanji dezinformacija koja je u toku, i da bi promovisao politiku EU, Evropski savet je 2015. godine Evropskoj službi za spoljnu akciju (EEAS) dao mandat za razvoj "Evropske radne grupe za strateške komunikacije". Poznata i kao "StratKom" (StratCom), radna grupa se sastoji od 20 ljudi podeljenih u tri jedinice: "StratKom Istok", "StratKom Jug" i - od septembra - "StratKom Zapadni Balkan".

Zajedno s promovisanjem vrednosti EU i potvrđujuči svoju posvećenost Zapadnom Balkanu, taj tim hoće da "poboljša ukupne komunikacione napore EU u regionu Zapadnog Balkana, usmeravajući se na prioritetnu publiku i prevazilazeći pogrešna shvatanja i nedostatak informacija", rekla je Maja Kocijančić, portparolka Visoke predstavnice za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federike Mogerini.

"StratKom Zapadni Balkan" sada čine - samo dve osobe. One rade u "bliskoj saradnji" s timom "StratKom Istok" od 14 ljudi, koji su jedina jedinica EU koja ima zadatak da identifikuje, analizira i podiže svest o proruskim dezinformacijama.

Suprotno tome, slična inicijativa američkog Stejt departmenta pod nazivom "Centar za globalno angažovanje" (Global Engagement Center) ima 80 ljudi, s budžetom od 60 miliona dolara (51,25 miliona evra), navodi "Dojče vele".

Mnogi u EU se pitaju da li su dovoljno ozbiljni napori EU da se suprotstavi i odgovori na godine višeslojnog ruskog uticaja u raznim delovima Evrope, uključujući Zapadni Balkan, piše u nemačkom tekstu.

Rusija je vekovima pretendovala na posebne odnosa sa slovanskim i pravoslavnim zajednicama širom Zapadnog Balkana. Istovremeno, percepcija "Slovenskog bratstva" i "Majke Rusije" duboko je ukorenjena u pravoslavnom stanovništvu, uglavnom u Srbiji koja sada ima status kandidata za prijem u EU, podseća nemačka RTV.

"Rusofilija etničkih Srba u kombinaciji s ruskim geopolitičkim interesima izgrađenim kroz razne političke i medijske kanale, ukazuje šta je razlog zbog kojeg bi skoro jedna trećina srpskog stanovništva izabrala savezništvo s Rusijom, a ne sa EU, po istraživanju javnog mnjenja u Srbiji u julu", piše "Dojče vele".

Ipak, šefica diplomatije EU, Federika Mogerini je samopouzdana: "Nisam zabrinuta zbog uticaja ili prisustva bilo kojih drugih partnera koje mogu imati zemlje u tom regionu. Kada je tamo EU, uz svu svoju moć, sa svim svojim prisustvom, koherentno, onda nema drugog partnera koji može imati jači uticaj u tom regionu od EU", rekla je ona.

"Mi smo jedno, mi smo porodica, geografski i istorijski smo povezani", dodala je Mogerini.

Međutim, piše u analizi, "neki zvaničnici EU upozoravaju da taj pristup nije dovoljan evropski odgovor na tvrdnje o ruskoj propagandi u sopstvenom dvorištu EU".

Sredinom oktobra ministri spoljnih poslova osam država članica EU, uključujući Hrvatsku, Češku Republiku, Latviju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku i Veliku Britaniju, u pismu Mogerini izrazili su zabrinutost zbog "sofisticiranijeg i jačeg nego ikada ranije" širenja dezinformacija.

Napisali su da "spoljni akteri" rade "na stvaranju nepoverenja i nezadovoljstva demokratskim poretkom, i da diskredituju EU, partnere EU, kao i da oslabe evropsko jedinstvo". Oni su zatražili jačanje rada "Strateških komunikacija EU", uključujući jedinicu "StratKom za Zapadni Balkan".

Štaviše, 65 evropskih eksperata za bezbednost i poslanika iz 21 zemlje potpisalo je deklaraciju kojom eksplicitno optužuju Mogerinizbog da nije preduzela adekvatne kontramere i što Rusiju ne naziva "glavnim izvorom neprijateljskih dezinformacija" u Evropi. Evropska služba za spoljnu akciju pozvana je da utrostruči kapacitet "StratKoma" i obezbedi najmanje milion evra za ciljano istraživanje, prenosi "Dojče vele".

Ministri EU su u ponedeljak u Savetu za spoljne poslove, zaključili da "strateška komunikacije EU" treba ojačati i ljudstvom i finansijski, ali nisu donete konkretne mere. Diplomatski izvori u Briselu kažu da neke države članice i dalje nisu uverene u neophodnost takvih mera.

"Moramo imati jasan stav cele EU da je pretnja neprijateljskih propagandnih aktivnosti Rusije važna i da deluje protiv naših zemalja, kao i na Balkanu, na Bliskom istoku i u Siriji. Moramo prepoznati tu pretnju, priznati da postoji, a potom odrediti resurse", rekao je poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski posle sastanka u Briselu. "Izgleda da neke zemlje potcenjuju tu rusku pretnju i htele bi da se usredsrede na druge pravce", dodao je on.

Dok se čeka odluka o povećanju sredstava za "Strateške komunikacije EU", Poljska i neke druge države-članice spremaju se da same doprinesu stvaranjem svojih jedinica u kojima bi bili zvaničnici i stručnjaci zaduženi za suzbijanje sajber-napada i propagandnih aktivnosti. Oni planiraju da sarađuju i koordiniraju rad s Radnom grupom EU "StratKom", da bi se "osigurali ravnopravni uslovi u igri EU-Rusija", zaključuje "Dojče vele".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side