16.10.2014 Beograd

Dragojlović: Najvažnije je da saznamo sadržaj sporazuma

Dragojlović: Najvažnije je da saznamo sadržaj sporazuma
Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU (NKEU) ocenila je da je poseta ruskog predsednika Vladimira Putina bila dobro i sveobuhvatno osmišljena, a da je sada najvažnije da građani Srbije saznaju sadržaj danas potpisanih sporazuma i kako će se oni odraziti na naše priključenje EU.

"O uspešnosti njegove posete je zasad rano govoriti, ali je nesumnjivo privukla veliku pažnju kako domaće javnosti i medija tako i evropskih i svetskih", rekla je ona u telefonskoj izjavi Tanjugu, dodavši da će poseta svakako dati povoda i za dalje komentare i praćenje i srpske i ruske politike.

Podsetivši da je Putinova poseta organizovana povodom obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda, Dragojlović je navela da je istorija naših odnosa sa Rusijom bogata, dinamična i, u nekim segmentima, kontroverzna te da smo imali i dobre i loše momente.

Činjenica je, ukazala je ona, i da već godinu dana od potpisivanja međudržavnog sporazuma o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije nailazi jedan težak momenat u međunarodnim odnosima i ukrajinska kriza, čiji je Rusija jedan od aktera.

"Da nije tog momenta, realizacija ovog sporazuma bila bi jedno ekonomsko pitanje, međutim realizacija tog sporazuma i današnje potpisivanje više novih sporazuma u okvirima ovog opšteg, posmatra se više politički negi ekonomski", istakla je.

Putin je, kako je primetila, danas rekao da politika u ovom trenutku šteti ekonomiji i da bi u tom smislu trebalo zapravo tumačiti sve ono što su rezultati njegove posete Srbiji.

"Meni se čini da je od njegovih govora danas i deklarativnog zalaganja za dalju saradnju i podsećanje na antifašističku tradiciju SSSR i tadašnje Jugoslavije, mnogo značajnije da građani Srbije saznaju šta je sadržaj danas potpisanih sporazuma, kako će se oni realizovati i reflektovati na naše odnose sa EU i dalje priključenje Srbije Uniji", konstatovala je Dragojlović.

Prema njenim rečima, on je danas pred samu vojnu paradu držao govor koji je bio sasvim prigodan i posvećen povodu zbog kog je on danas u Beogradu - 70 godina od oslobođenja, a nije bilo nikakvih velikih reči kakve su mnogi najavljivali.

Osvrnuvši se na najavu njegove posete u intervjuu Politici, gde Putin kaže da je Obamin pristup Rusiji neprijateljski, ona je ukazala da je Putin realpolitičar sa realpolitičkom spoljnom politikom, "a na postulatima takve politike nema iluzija o tome ko su vam prijatelji a ko neprijatelji".

Ona je podsetila i da je Putin iz Beograda otišao u Italiju i da će "tamo reći predstavnicima evropskih država sve ono što su mnogi i najavljivali i očekivali da će poručiti iz Beograda".

"Tamo će se sastati i sa ukrajinskim predsednikom Porošenkom pa će to biti prilika da direktno kaže sve ono što bi trebalo da doprinese rešavanju ukrajinsko-ruskog sukoba", ocenila je Dragojlović.

Mi u NKEU ćemo pratiti narednih dana sve ono što su rezultati današnjih sporazuma koji su potpisani, rekla je i dodala "proučićemo njihov sadržaj i pratićemo dalje reakcije predstavnika EU tim povodom", zaključila je ona.

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.10.2014, 20:58h Rodoljub (1)

    Ova gospodja govori sa osecajem nekakve "kiselosti", uz prizvuke neceg loseg u Putinivom dolasku. Zbog cega gradjani Srbije koji rade u nekoj instituciji povezanoj sa EU moraju da daju skepticne i nedobronamerne ocene o srpsko-ruskim odnosima? Da li su oni svesni koliko je veca korist od srpsko-ruskih dobrih odnosa, od poniznosti i podanistva prema onima koji nas ponizavaju i ucenjuju ? Ocigledno da to nije vazno. Samo daj koju kintu i sve cu da pricam. To je pravo lice sitnosopstvenih sicardzija.

  • 16.10.2014, 20:50h Bio nekad Srbin! (1)

    Mnogo je važnije da se građani Srbije pitaju da li uopšte žele EU, kao i šta žele.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side