21.05.2019 Beograd

Društvo sudija: Verbalni napadi na sudije dodatno urušavaju poverenje u pravosuđe

Društvo sudija: Verbalni napadi na sudije dodatno urušavaju poverenje u pravosuđe Foto: pixabay.com
Društvo sudija Srbije je danas upozorilo da "neargumentovani i ostrašćeni napadi od strane pojedinih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti, praćeni ličnim uvredama" na račun sudija Apelacionog suda u Beogradu Omera Hadžiomerovića i Miodraga Majića dodatno urušavaju poverenje građana u pravosuđe.

Reagujući na jučerašnje izjave u Skupštini Srbije poslanika iz vladajućih stranaka i ministarke pravde Nele Kuburović o sudijama Hadžiomeroviću i Majiću, Društvo sudija je u saopštenju navelo da se na taj način "unosi strah među nosioce pravosudnih funkcija, podriva stabilnost i nezavisnost sudske vlasti i predstavlja pokušaj preispitivanja sudske odluke van suđenja, suprotno Ustavu i zakonima ove države".

Predstavnici vlasti su kritokovali Hadiomerovića i Majića zbog odluke u veću na suđenju "Gnjilanskoj grupi", a Majića i zbog zbog javnog iznošenja mišljenja o izmenama Кrivičnog zakonika u delu koji se odnosi na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

"Neistinita i protivpravna tvrdnja narodnog poslanika Marijana Rističevića da su ove sudije tzv. 'Gnjilansku grupu' oslobodile 'vrlo verovatno za novac', da su 'Albanci kupili tu presudu' i da je 'presuda doneta na štetu Srba, srpskog stanovništva i čovečanstva uopšte' jeste i poziv na linč ovih sudija", ističe se u saopštenju Društva sudija.

Ocenjeno je i da "uvrede narodnog poslanika Aleksandra Martinovića na račun sudije Miodraga Majića navodima da je drski i licemerni pametnjaković i stavljanje stručnog stava ovog sudije o zakonu u proceduri u kontekst međusobnih političkih obračuna vlasti i opozicije povređuju dostojanstvo sudije i Narodne skupštine".

"Istupanje predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković i insinuacije na račun udruživanja građana i članstva sudije Majića, time i drugih sudija, u sudijskim udruženjima, obeshrabruje građane da koriste ustavno pravo da se slobodno udružuju radi ostvarivanja svojih legitimnih ciljeva i da slobodno izraze svoje mišljenje o pravosudnim merama, što je njihovo ne samo ustavno pravo, već i etička dužnost", navelo je Društvo sudija.

To strukovno udruženje je ukazalo da "neprincipijelni navodi ministarke pravde Nele Кuburović o tome kako je koji sudija 'prošao u neuspeloj reformi pravosuđa 2010. godine za koju, suprotno upornim zahtevima sudija, nije utvrđena odgovornost onih koji su je sprovodili, unosi razdor između sudija koje reizbor nisu prošle i sudija koje jesu, a time i slabi sudstvo na štetu građana".

"Dugotrajnim i sve intenzivnijim osporavanjem nosilaca pravosudnih funkcija i pravosuđa u celini i neprimerenim napadima na sudije povodom donete sudske odluke od strane pojedinih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti građani se odvraćaju od suda, što za posledicu može imati 'preuzimanje pravde u svoje ruke'. Ujedno, na taj način se podriva sudska vlast, a time i ustavni poredak države u celini", istaklo je u saopštenju Društvo sudija.

Od zakonodavne i izvršne vlasti je zatraženo da "izvršavaju svoju ustavnu i zakonsku obavezu, i da se uzdrže od neprimerenih kritika nosilaca pravosudnih funkcija, stavljanja pravosuđa u kontekst politike i odvraćanja pažnje javnosti od drugih aktuelnih problema".

Duštvo sudija Srbije je pozvalo Visoki savet sudstva da obavlja svoju Ustavom poverenu funkciju i zaštiti nezavisnost sudija i sudova.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side