Državna sekretarka MUP s diplomatama Libana i Venecuele o Kosovu i Interpolu
19.10.2018 Beograd

Državna sekretarka MUP s diplomatama Libana i Venecuele o Kosovu i Interpolu

Državna sekretarka MUP s diplomatama Libana i Venecuele o Kosovu i Interpolu Foto: PrtScn
Eventualna odluka o prijemu Kosova u Interpol bi predstavljala kršenje međunarodnog prava, rekla je danas državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković na sastancima s diplomatskim predstavnicama Libana i Venecuele u Beogradu.

Ministarstvo je saopštilo da je ona u razgovoru s ambasadorkom Libana Nadom Al Akl i otpravnicom poslova Ambasade Venecuele Dijom Nader de El Andari naglasila da je zahtev Kosova za rijem u Interpol pokušaj politizacije te organizacije, i da bi eventualnim prijemom bila prekršena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Popović Ivković je podsetila da po pravilima i procedurama Interpola, samo države-članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članovi te međunarodne policijske organizacije, te bi eventualna odluka o prijemu Kosova bila "presedan s nesagledivim štetnim posledicama".

Državna sekretarka je zahvalila Libanu i Venecueli zbog nepriznavanja Kosova i zbog poštovanja međunarodnog prava i podrške Srbiji u očuvanju integriteta i suvereniteta.

Ambasadorka Nada Al Akl je rekla da je Liban posvećen poštovanju međunarodnog prava i da Srbija može računati na podršku njene države.

Otpravnica poslova Ambasade Venecuele Dija Nader de El Andari je rekla da je stav njene države nepromenjen i principijelan u vezi sa zahtevima Kosova za prijem u međunarodne organizacije i institucije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side