24.01.2020 Kragujevac

DS: Lokalna vlast krši zakon i diskriminiše medije u Kragujevcu

DS: Lokalna vlast krši zakon i diskriminiše medije u Kragujevcu
Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Kragujevcu je danas ocenio da je "sramota za aktuelnu vlast u državi" što je dozvolila da vlast u tom gradu "krši zakon" i već pet godina ne raspisuje konkurs za medije, ali i "diskriminiše redakcije koje rade profesionalno".

U saopštenju kragujevačke DS se navodi da je nepojavljivanje nedeljnika "Kragujevačke" juče na kioscima takođe "velika sramota" za grad Kragujevac, koji je "kolevka novinarstva", ali sramota je i za aktuelnu državnu vlast jer je "dozvolila da se u tom gradu ne raspisuje konkurs za medije".

"Politička volja i samovolja je zamenila pravnu državu, a nasilje i strah su zamenili aktivizam i borbu za sprovođenje zakona", piše u saopštenju.

DS smatra da je ugroženo pravo građana da budu objektivno, istinito i pravovremeno informisani, te i da "biraju kome da veruju: jedinom elektronskom mediju koji građani, iako je to u suprotnosti sa zakonom, iako ih niko nije ni pitao, izdašno finansiraju" - RTK, ili da veruju jedinom nedeljniku u Kragujevcu - "Kragujevačkim" kojih juče nije bilo na kioscima.

DS navodi da je zbog političkih pritisaka u Kragujevcu "veoma teško izvodljivo" da od reklama i oglasa žive "redakcije od integriteta koje profesionalno obavljaju svoj posao".

Demokrate upozoravaju da su mediji u Kragujevcu "izloženi diskriminaciji, jer ih aktuelna gradska vlast onemogućava da rade u skladu sa pravilima profesije".

Na skupove koje organizuje lokalna vlast pozivaju se odabrani i samo oni dobijaju izjave i informacije, dok "zahtevi profesionalnih novinara nailaze na ćutanje administracije".

Napominje se da se sa sednica Gradskog veća novinarima samo prosleđuju saopštenja.

Gradski odbor Demokratske stranke pruža punu podršku redakciji "Kragujevačkih" i svim drugim profesionalnim novinarima u borbi za nezavisnost i slobodu medija, i za poštovanje zakona što je suština demokratije.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side