24.05.2019 Beograd

DS: Utvrditi odgovornost za zatvaranje fabrike Spilit u Vranju

DS: Utvrditi odgovornost za zatvaranje fabrike Spilit u Vranju
Demokratska stranka (DS) pozvala je danas nadležne organe da utvrde ko je odgovaran za "situaciju u kojoj se našlo preko 300 radnika fabrike nameštaja 'Spilit' u Vranju", koja je, kako navode, "preko noći zatvorena odlukom vlasnika i bez ispunjavanje elementarnih obaveza prema zaposlenima i lokalnoj samoupravi koja im je omogućila poslovanje".

Kako se navodi u saopštenju DS-a, fabrika nameštaja u Vranju je u samo dve godine "prevalila put od najavljenog giganta do Titanika i prevarila više od 300 zaposlenih i njihovih članova porodica".

DS navodi kako se sve to odigravalo "pred očima autora ugovora" , kao i da "ništa nije činjeno da se zaštite ljudi i njihova prava, lokalna samouprava i interes države".

"Zašto se privredni tokovi i ekonomija u zemlji ne vode ekonomskom logiokom, već pretvaraju u scenografiju rađenu za potrebe promocije Aleksandra Vučića i farsične priče o zlatnom dobu? Ko je kriv što smo upisani na mapi Evrope kao zemlja jeftine radne snage i zemlje iz koje obrazovani odlaze?", piše u saopšenju DS-a.

Demokratska stranka je ocenila da Vlada Srbije svojom politikom "kreira loše poslovno okruženje u kojem samo strane firme motivisane subvencijama kratkoročno profitiraju, bez razvojne vizije i kvalitativne promene strukture".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.05.2019, 21:08h Čitalac...

    "...ko je odgovaran za "situaciju u kojoj se našlo preko 300 radnika fabrike nameštaja 'Spilit' u Vranju", koja je, kako navode, "preko noći zatvorena odlukom vlasnika..." - Pa, dobro de! U vreme kad su takve fabrike pripadale državi, UBISTE SE da zamenite taj princip principom: nikad više DRŽAVNA SVOJINA, uvodimo princip SAMO PRIVATNA SVOJINA; u tome smislu (svi vi) doneli ste i zakone po kojima VLASNIK neograničeno raspolaže svojom imovinom, pa i time da može zaposliti i otpustiti RADNIKA kad misli da je to korisno za njega, njegovu fabriku itd. (tj. dosta nam je bilo SOCIJALIZMA, uvodimo KAPITALIZAM)... Ne kukajte sada, nego kusajte čorbicu koju ste sami zakuvali!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side