27.04.2017 Beograd

DSS: Srbiji nije mesto u EU koja štiti ratne zločince

DSS: Srbiji nije mesto u EU koja štiti ratne zločince
Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da odluka francuskog suda da odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, osumnjičenog za ratne zločine nad civilima, dokaz prevlasti politike i geostrateških interesa vodećih zemalja EU nad vladavinom prava i međunarodnim obavezama.

U saopštenju DSS je navela da je odlukom suda u Kolmaru najgrublje prekršeno međunarodno pravo i Evropska konvencija o ekstradiciji.

"Odbijanjem zahteva Srbije za izručenje Ramuš Haradinaj je praktično aboliran. Time je Evropska unija, odlukom francuskog suda, utonula u duboki mrak otvorene zaštite ratnih zločinaca, potvrđujući i na ovaj način ogroman rakorak između prakse i proklamovanih tzv. evropskih vrednosti", piše u saopštenju.

Za DSS to nije neočekivano kada se ima u vidu da se vodeće zemlje EU nisu jasno odredile prema zločinima izvršenim tokom kolonijalnih i imperijalnih ratova koje su vodile a kojima duguju svoj ekonomski prosperitet, da blagonaklono posmatraju povampirenje fašizma u Hrvatskoj - zemlji članici EU, pa i to da je Haradinaj već boravio u Francuskoj kao pripadnik Legije stranaca.

"Zaštita ratnih zločinaca nije ništa drugo nego zastupanje politike da su zločini ne samo dopušteni, već i poželjni ukoliko su u funkciji ostvarenja strateških ciljeva Vašingtona i Brisela. U ovom slučaju taj cilj je dezintegracija Srbije", navela je DSS.

Ta stranka je ocenila da se EU tako našla samo na korak do otvorene legalizacije selektivnog vršenja ratnih zločina i terorizma i da Srbiji u takvoj EU nije mesto.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side