23.01.2018 Beograd

DSS: Vučić predlaže promenu granica Srbije radi ulaska u EU

DSS: Vučić predlaže promenu granica Srbije radi ulaska u EU
Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio je danas da predsednik Republike "predlaže promenu granica Srbije zarad ulaska u EU".

"Najmanje što može da se očekuje od bilo kojeg predsednika, bilo koje suverene države, jeste da ne dovodi u pitanje teritoriju i granice sopstvene zemlje", piše u tekstu.

Međutim, smatra Jovanović, "upravo to je učinio predsednik Srbije svojom izjavom da zbog ulaska u Evropsku uniju Srbija mora da ima 'jasno rešeno pitanje granica' i da će o rešenju da se odlučuje na referendumu".

Aleksandar Vučić je tom sinoćnom izjavom "sasvim jasno stavio do znanja da ne misli na granične sporove sa BIH i Hrvatskom, već na priznavanje secesije Kosova i Metohije i utvrđivanje međunarodne granice između Srbije i Kosova, što je moguće samo ukoliko se promeni Ustav Srbije".

U saopštenju Jovanović dalje kaže da je, "zalažući se za ustavne promene, predsednik Srbije rekao da je podržao donošenje Ustava 2006. godine 'jer je imao državotvorni pristup', čime je sugerisao da ga danas više nema". 

"I zaista" - piše dalje - "vođenje evrofilne politike i spremnost na odricanje dela sopstvene teritorije to ne može ni da bude".

DSS ističe da je "strategija zamrznutog konflikta jedino racionalno i moguće rešenje (za Kosovo) u ovakvim okolnostima, i da se samo o njoj i njenim modalitetima mora postići konsenzus".

U saopštenju piše da DSS uz to "poziva da se konačno otvori rasprava o svrsishodnosti takozvanog evropskog puta Srbije. Ta rasprava se mora voditi zdravorazumski, bez dogmatizma i idolopokloničkog stava prema Briselu".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side