19.01.2015 Beograd

Dva miliona građana veruje Vučiću

Dva miliona građana veruje Vučiću Foto: Beta
Kako god da se meri podrška Aleksandru Vučiću i SNS, ona je izuzetno velika, jer Vučića kao prvog u koga imaju poverenje izdvaja oko dva miliona građana, a podrška SNS-u često ide preko 50 posto, izjavio je direktor Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević.

"Aleksandar Vučić je ubedljivo prvi po broju pozitivnih ocena i po tom pokazatelju je značajno jači od svoje stranke, ali i po broju onih koji njega izdvajaju kao prvog u koga imaju poverenje - a takvih je oko dva miliona. To je značajno više nego što su aktuelni i prethodni predsednik države imali u vreme svoje najveće popularnosti", ocenio je Bogosavljević za list Danas.

"U vreme kada nema izbora, rejtinge partija najbolje odslikava procenat među opredeljenim građanima, i mi imamo najmanje jednom mesečno merenja koja jako retko padnu na 49 odsto, a često idu preko 50 odsto za SNS", rekao je Bogosavljević i naveo da taj procenat deluje još uverljivije kada se poredi sa rejtinzima ostalih partija.

Prema njegovim rečima, ostali procenti podrške raspoređuju se na mnogo drugih partija, tako da niko nije ni blizu da bude takmac, čak i kada bi se formirale šire koalicije.

On je rekao da, kada govorimo o raspoloženju građana prema političarima ili strankama, onda je to priča o percepciji i o poverenju.

"Vlast, koju predstavlja sada Aleksandar Vučić, uživa poverenje. Čak i kada su sprovedene svakako nepopularne mere smanjenja plata i penzija, pokazatelji popularnosti su malo pali, daleko manje nego što je broj onih koji su direktno pogođeni merama. Da dodam i podatak da na isti način ocenjivano, ova vlada ima najveći procenat onih koji o njoj dobro misle u poslednjih 10 godina", naveo je Bogosavljević.

On veruje da će javno-mnjenjski podaci, ovakvi kakvi su, ostati takvi dokle god postoji vera građana da vlast radi najbolje što je moguće.

"I to ne samo kada su u pitanju teme koje dnevno tangiraju građane, kao što je životni standard ili nezaposlenost, nego i kada su u pitanju tema kao što su kriminal i korupcija ili Kosovo, na primer", naveo je direktor Ipsos stratedžik marketinga.

Bogosavljević je ocenio da je snaga opozicije veoma mala i da je teško naći paralelne primere iz naše prošlosti gde je toliko malo glasačkog potencijala bilo za opoziciju i pri tome je to podeljeno na mnoštvo stranaka.

"Svaki novi izbori bi za opoziciju bili borba za cenzus. I na 'nacionalnoj' i na socijaldemokratskoj, odnosno kako kažete 'demokratskoj' strani spektra, fragmentirnost i duboka podeljenost i broj glasova, koji bi svi zajedno mogli da osvoje, daleko je od broja ljudi koji eksplicitno ne vole sadašnju vlast", naveo je Bogosavljević.

Na pitanje kako bi ocenio medijsku scenu i da li je, po njegovom mišljenju, na delu teška cenzura, kao što se može čuti od pojedinih kritičara, on je naveo da su postavili u jednoj nedavnoj anketi slično pitanje "i velika većina građana misli da je situacija sa uticajem na medije nepromenjena u odnosu na prethodnu vlast (misli se na period pre 2012), a od ostalih nešto je više onih koji misle da je bolje, nego onih koji misle da je sada gore nego pre par godina".

"Veoma veliki broj građana misli da je medijska scena loša. Ni ja lično nisam daleko od ove poslednje rečenice, s tim što i podaci o ukupnim prihodima medija potvrđuju da nije moguće da se izgradi masovni kvalitet u medijima. Lično, sa uvidom koji imam, ne mislim da se može pričati o cenzuri, ali da je finansijska situacija medija takva da vagaju šta im se i kada isplati - verujem", zaključio je Bogosavljević.

autor: VS izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.01.2015, 07:18h Milena

    I Milosevic je imao 104%......Secate se?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side