31.10.2013 Novi Sad

Dveri:Povući udžbenik koji promoviše homoseksualizam

Dveri:Povući udžbenik koji promoviše homoseksualizam
Pokret Dveri zatražio je danas da odmah bude povučen iz upotrebe udžbenik kojim se deci u školama u Vojvodini, kako tvrde, promoviše homoseksualizam.

Kako je saopštila Informativna služba Dveri, predstavnici tog pokreta su na konferenciji za novinare ocenili da je uvođenje u Vojvodini pilot-projekta “Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju” direktno kršenje Ustava Srbije.

Dveri su zatražile i da pokrajinski sekretar za sport i omladinu Marinika Čobanu podnese ostavku, a navode i da Ministarstvo prosvete “ne zna za uvodnje tog predmeta i nikada nije odobrilo sporni udžbenik”.

U pokretu tvrde da je predmet uveden u škole u Vojvodini samostalnom odlukom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, bez dozvole nadležnih republičkih organa.

Predstavnici Dveri naveli su i nekoliko, kako se ocenjuje, najspornijih citata iz tog “udžbenika” o seksualnom obrazovanju poput stava da “seksualno obrazovanje treba početi u najranijem uzrastu, odnosno još pre četvrte godine života deteta”, kao i “homoseksualnost je romantična ili seksualna privlačnost ili seksualna aktivnost prema istom polu” i druge.

U deset vojvođanskih srednjih škola je u novoj školskoj godini uveden opcioni predmet Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju čime će oko 1.200 učenika drugog razreda imati priliku da, kroz rad sa edukatorima, obrade teme iz reproduktivnog zdravlja, seksualnog obrazovanja, rodnih i ljudskih prava.

Taj ogledni projekat je skoro godinu dana pripremao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, zajedno sa Radnom grupom eksperata iz ginekologije, urologije, epidemiologije, psihologije i omladinskog rada, navedeno je na internet stranici tog sekretarijata u Vladi Vojvodine.
 

autor: RF izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side