16.07.2017 Beograd

Džang i Gojković o produbljivanju saradnje Srbije i Kine

Džang i Gojković o produbljivanju saradnje Srbije i Kine Foto: Beta/ Emil Vas
Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđijang i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju koji, kako su istakli, predstavlja novu faza saradnje i još jedan korak potvrde "čeličnog prijateljstva" dve zemlje.

Gojković je novinarima u Skupštini Srbije posle sastanka sa Džangom rekla da su konstatovali da su biletaralni odnosi veoma dobri i da se u poslednjih nekoliko godina nalaze na istorijski visokom nivou.

Ona je kazala da je sa Džangom razgovarala o svim aspektima saradnje i mogućnosti unapređenja saradnje i o ciljevima koje saradnja parlamentarna treba da ostvari.

Kako je navela, njihov zadatak je da prate implementaciju dogovora rukovodstva dve države u okviru inicijativa "Pojas put", kao i Foruma Kina - centralnoistočne evropske zemlje i sprovođenje svih projekata koji se dogovore na tom nivou vlasti.

Prema njenim rečima, govorili su i o kulturnoj saradnji, izgradnji kineskog kulturnog centra u Beogradu, mogućoj saradnji u filmskoj industriji i avio letu između Srbije i Kine.

Gojković je izrazila nadu da će biti uspostavljen let između Beograd i Pekinga ili nekog drugog velikog kineskog grada.

Džang je kazao da je Svekineski kongres spreman da uloži dodatne napore sa Skupštinom Srbije u implementaciji važnih konsenzusa lidera dve zemlje i da grabimo istorisjku šansu izgradnje pojasa puta i da inteziviraju uzajmno korisnu saradnju stvarajući čvrsšu sudbinsku zajednicu kine i Srbije.

"Pridajemo velik značaj razvoju odnosa i prijateljstva sa Srbijom i spremni smo sa srpskom stranom da učršćujemo i produbljujemo saradnju i prijateljstvo i ostavrujujemo zajednički prosperite i novu stranicu u saradnji Srbije i Kine", kao je Džang.

On je u zvaničnu posetu Srbiji došao danas na poziv predsednice Skupštine.

Džang je pre sastanka u Domu narodne Skupštine sa Majom Gojković položio venac i odao počast stadalima u NATO bombardovanju kisneske ambasade u Beogradu 1999. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.07.2017, 23:42h Sale

    Zar nije Tomislav Nikolic direktor kancelarije za saradnju sa Kinom i Rusijom?!?!?!?! Ne razumem onda gde se ostali trpaju ako je on zaduzen samo za taj nacionalni savet... ili je on samo savetodavac sa svojih 40 radnika.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side