06.09.2011 Beograd

Elektronske knjige

Elektronske knjige
Revolucija u knjiškom izdavaštvu počela je tek pre nekoliko godina, a broj prodatih e-knjiga već je ove godine u Americi premašio broj štampanih izdanja. Da li je štampanim knjigama zaista došao kraj?

Lakši je od mobilnog telefona, debljine nekoliko milimetara, ergonomski dizajniran za šaku, jednostavan za rukovanje i u njega može stati nekoliko hiljada knjiga. Da, reč je o elektronskom čitaču knjiga. Uprkos pojavi različitih tablet računara, čitač knjiga osigurao je svoj opstanak na tržištu pre svega zbog činjenice da ekran nema refleksiju i pozadinsko svetlo, te je potpuno bezbedan za zdravlje vaših očiju.

Revolucija u knjiškom izdavaštvu počela je tek pre nekoliko godina, a broj prodatih e-knjiga već je ove godine  premašio broj štampanih izdanja, tvrdi Asocijacija američkih izdavača. Suveren u e-izdavaštvu, Amazon, je u više navrata izjavljivao da “papir i olovo” gube bitku i poručuje da izdavači imaju još samo dve  godine da se prilagode trendu.

I kao što su nekadašnje audio kasete zamenili savremeni nosači zvuka veličine glave čiode, tako je i knjiga doživela svoje tehnološke transformacije. Najpoznatiji proizvođač elektronskih čitača knjiga Amazon smestio je u svoju knjižaru milione elektronskih knjiga i publikacija, a da bi se do njih došlo potreban je samo jedan – klik. Ipak, može li nam “klik” nadokndaditi zadovoljstvo koje imamo šetajući kroz ulice knjiga u bibliotekama i može li kompenzovati miris koji knjiga ostavlja na rukama posle dugog čitanja?

(Opširnije u štampanom izdanju)

autor: Tamara Vlaškalin izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side