04.06.2012 Brisel

EU odgovara Nikoliću: U Srebrenici je počinjen genocid

EU odgovara Nikoliću: U Srebrenici je počinjen genocid
Stav Evropske unije je da je u Srebrenici počinjen genocid, a ’snažno se odbacuje svaki pokušaj da se ponovo piše istorija’, izjavila je danas Pia Arenhilde Hansen, portparolka Evropske komisije.

 

Ona je time odgovorila na pitanje kako se u EU gleda na izjavu srpskog predsednika Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije izvršen genocid.

Pia Arenhilde Hansen, predstavnica za štampu predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza je podvukla da je to i stav visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"Zločini u Srebrenici u julu 1995. su bili zločin protiv cele ljudske vrste i to nikad ne smemo zaboraviti i nikad dozvoliti da se to ponovi", naglasila je.

Upitana da li će i pored takve izjave o zločinu u Srebrenici i poruke da je "Vukovar srpski grad", predsednika Srbije Nikolića bez ikakvih smetnji primiti čelnici EU, Barozova portparolka je podvukla da je stav EU o Srebrenici jasan.

To je "stav koji smo mogli da jako dobro stavimo do znanja u mnogim prilikama o tom užasu i tragediji i mislim da će taj stav biti snažno predočen ako bude nužno", dodala je ona.

Predsednik EK Barozo će se sastati s Nikolićem 14. juna "i mnoga pitanja, uključujući jako važnu tačku pomirenja u regionu biće na dnevnom redu", navela je Pia Arenhilde Hansen.

Evropska unija smatra, kako je zaključila, da je "masakr u Srebrenici bio genocid, kako su to potvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a zločini u Srebrenici u julu 1995 su bili zločin protiv cele ljudske vrste i to nikad ne smemo zaboraviti i nikad dozvoliti da se to ponovi".  

Ešton: Političari treba da koriste odgovornu retoriku

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je, povodom izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid, da odgovorni političari treba da budu "privrženi duhu saradnje i pomirenja u regionu" i da koriste "odgovornu, jasnu i jednoznačnu retoriku".

Kako je prenela njena portparolka Maja Kocijančić, EU snažno odbacuje svaki pokušaj prekrajanja istorije, ističući da je "masakr u Srebrenici bio genocid" i "zločin protiv čovečnostI koji se ne sme nikad zaboraviti niti ponoviti".

"Politički lideri na Zapadnom Balkanu treba stalno da pokazuju privrženost duhu saradnje i pomirenja u regionu. Kao i svuda u Evropi, od odgovornih političara se očekuje da koriste odgovornu, jasnu i jednoznačnu retoriku", prenela je Kocijančić stav Ketrin Ešton.

autor: AS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.06.2012, 17:04h Alex

    Nadam se da će i EK (Barozo, Ešton i ostali) konačno uvideti da je tu bilo još mnogo zločina koji su prethodili! Ili će i dalje biti latinski selektivni i videti samo ono što oni žele da vide i pokrivaju političkim (tj. haškim) sudom?! Kriza kuca i na njihova vrata. Ako im se desi nesreća koja se desila nama na ovim prostorima, mogu samo da zamislim do kakvih granica bi išli ti zločini. Ne treba zaboravljati skoru nam istoriju Evrope i sveta! Za naš region je jako bitno da ljudi budu pametni i da shvate da nam prikrivanje ikakvih zločina neće nikome pomoći, kao što nije ni ranije, nego je uvek i bilo seme razdora. Nažalost, uzimajući u obzir kako se postavljaju veliki igrači i njihhove tutore kod nas i u okruženju, nisam optimista da će se ovakovo nešto zaista i desiti. Istorija se ponavlja...

  • 4.06.2012, 16:13h dfgh (1)

    Nadam se da će Predsednik naučiti da se kontroliše. Ako već jeste Predsednik svih građana, onda treba da vodi računa da tim istim građanima ne nanosi posrednu i neposrednu štetu. Očigledno je da nam je šteta ovakvom izjavom učinjena. Kada se istera vo iz kupusišta kupusu treba godinu dana da poraste - tako je i sa ovom štetom, pa je bolje da se ne dogodi i da se ne ponovi sledeći put.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side