Euleks: Uprava za zaštitu svedoka spremna je da radi sa prvim svedokom
07.12.2016 Priština

Euleks: Uprava za zaštitu svedoka spremna je da radi sa prvim svedokom

Euleks: Uprava za zaštitu svedoka spremna je da radi sa prvim svedokom Foto: Eulex
Čelnici Euleksa, Kancelarije EU u Prištini, Ministarstva pravde i ostalih najviših pravosudnih institucija ocenili su danas da na Kosovu postoji napredak u oblasti zaštite svedoka, prikupljanja carinskih prihoda, ali i da i dalje postoji potreba da se još toga učini na saradnji nadležnih institucija u oblasti organizovanog kriminala.

"Kosovo je postiglo nekoliko značajnih ciljeva, kosovske institucije sve više postaju sposobne da same rešavaju izazove u vladavini prava. Carina Kosova beleži napredak u prikupljanju prihoda, kao i u operativnim poslovima, mapa puta za zaštitu svedoka je ispunjena, a Uprava Policije za zaštitu svedoka spremna je da radi sa prvim svedokom", rečeno je na sastanku.

Sastanku Zajedničkog koordinacionog odbora za vladavinu prava prisustvovali su ministarka pravde Durata Hodža, šefice Misije Euleks na Kosovu Aleksandra Papadopulo i Kancelarije EU Natalija Apostolova, predsedavajući Sudskog saveta Kosova Nehat Idrizi i predsedavajući Tužilačkog saveta Kosova Blerim Isufaj.

Kako je saopšteno, konstatovano je da je Policija Kosova profesionalna javna služba koja uključuje i etničke manjine, da Pritvorni centar u Mitrovici funkcioniše relativno dobro, kao i Zatvor visoke sigurnosti u Podujevu.

"Međutim, neophodno je dalje unaprediti saradnju Policije Kosova i državnog tužilaštva, naročito u istrazi teškog i organizovanog kriminala", navedeno je na sastanku na kome je objavljen Izveštaj o napretku Sporazuma za period avgust 2015 – jun 2016. godine i potpisan Sporazum tri, kojim je portvrđena posvećenost izgradnji jakih institucija vladavine prava.

Prema izveštaju ocenjeno je da se nedostatak ljudskih i finansijskih resursa odražava na kapacitete lokalnih institucija kao i da popunjavanje broja zaposlenih u Policijskom inspektoratu Kosova i Kazneno-popravnoj službi Kosova ostaje problem.

"Jedan od najvećih izazova za Sudski savet Kosova i Tužilački savet Kosova ostaje sprovođenje novog procesa izbora sudija i tužilaca, njihove obuke i izmena sistema vrednovanja učinka", navedeno je u izveštaju.

Ocenjeno je da žalbena komisija Kosovske agencije za imovinu i Posebna komora Vrhovnog suda treba da zaposle dodatno osoblje kako bi rešili predmete.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side