04.11.2017 Beograd

Evropska nedelja (ne)plodnosti od 6. do 12. novembar

Evropska nedelja (ne)plodnosti od 6. do 12. novembar Foto: Pixabay
"Evropska nedelja (ne)plodnosti 2017" organizacije "Plodnost Evrope" (Fertility Europe) održava se od 6. do 12. novembra širom kontinenta, pod nazivom "#40razloga zašto je neplodnost važna svima".

Kampanja o 40 razloga je simbol 40. godišnjice začeća vantelesnom oplodnom prve bebe u svetu, 10. novembra, kaže Udruženje "Šansa za roditeljstvo" i ističe da ni četiri decenije posle tog revolucionarnog otkrića mnogim građanima Evrope još nisu dostupne sve raspoložive opcije i resursi za lečenje neplodnosti, ili čak uopšte i ne zanju za njih.

Mnogim Evropljanima je teško da otvoreno govore o neplodnosti, zbog ogromne stigme koja prati ovu temu. Neplodnost zato nema onu važnost na političkom i nacionalnom planu, koju bi morala da ima.

Ovogodišnja "Evropska nedelja (ne)plodnosti" ima za cilj da predstavi činjenice svima, istovremeno tražeći viće političke podrške u zemljama EU da bi procedure za lečenje neplodnosti bil dostupnije.

"Zbog prirode dijagnoze, muškarci i žene koji se bore sa sterilitetom se često ustručavaju da govore o svojim nedaćama. Budući da je neplodnost izuzetno lična za svakog pojedinca, izazov je veoma kompleksan", izjavila je predsednica "Plodnosti Evrope" Satu Rautakallio-Hokkanen, prenosi se u saopštenju.

Kako je navedeno, plodnost Evrope opada što znači da će se, po prognozama, radnosposobno stanovništvo EU smanjiti do 2080. godine za 40 miliona ljudi.

Opadajuća stopa nataliteta u kombinaciji sa starenjem stanovništva znači da je Evropa u opasnosti da u sledećih 50 godina izgubi i ekonomsku, kulturnu i ukupnu međunarodnu moć.

Stanje u Srbiji, piše u saopštenju, nije ništa bolja od evropskog proseka, naprotiv.

"Po dostupnim procenama, oko 400.000 parova u Srbiji ima problema sa neplodnošću. Kao i u EU, stigma i tabu su rasprostranjeni na našim prostorima, i veoma je važno raditi na podizanju javne svesti i edukaciji društva o pitanjima i problemima steriliteta", rekla je predsednica "Šanse za roditeljstvo" Sandra Jovanović.

"Šanse za roditeljstvo" je jedino domaće udruženje koje se zalaže za što bolje uslove lečenja steriliteta i vantelesne oplodnje.

"Evropska nedelja (ne)plodnosti" je pokrenuta 2016. godine da bi se skrenula pažnja na problem neplodnosti o kojoj se retko govori u Evropi.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side