Falkoni i Šib: Članstvo Srbije u EU izvesno, potrebno poboljšanje postupka pristupanja
03.02.2020 Beograd

Falkoni i Šib: Članstvo Srbije u EU izvesno, potrebno poboljšanje postupka pristupanja

Falkoni i Šib: Članstvo Srbije u EU izvesno, potrebno poboljšanje postupka pristupanja Foto: Beta / Milan Obradović
Ambasadori Francuske i Nemačke u Srbiji, Žan-Luj Falkoni i Tomas Šib ocenili su danas u Beogradu da niko ne dovodi u pitanje pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali da je pitanje vremena, te da je potrebno poboljšanje postupka pridruživanja, kao i interna reforma same EU.

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da na tempo pristupanja Srbije EU najviše utiču reforma pravosuđa, regionalna saradnja i stanje u medijima. On je pohvalio usvajanje Medijske strategije, ali je naveo da je sada potrebna njena ispravna implementacija.

Na otvaranju foruma "Kako dalje sa Zapadnim Balkanom?" Šib je naveo da je za Nemačku proširenje značajan cilj, ali da je ove godine ono velika tema i na nivou cele EU.

"Mi i dalje smatramo da Severna Makedonija i Albanija zaslužuju da se sa njima započnu pregovori, a to je tek početak jednog dugoročnog i teškog procesa. Smatramo da bi takva pozitivna odluka Evropskog saveta trebalo uskoro da bude doneta", rekao je Šib.

On je dodao da se Nemačka i Francuska, iako se nisu slagale oko ovog pitanja, slažu kod najvažnijih stvari, a to je ispunjenje uslova za pristupanje EU i vladavina prava.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je da Makronov non-pejper nije odlaganje pristupanja zemalja Zapadnog Balkana, već da je to način da EU ostane relevantna.

On je dodao da je javnost u Srbiji negodovala zbog non-pejpera, što je ostavilo prostora za uticaj drugih igrača.

"Dosta čujem o ruskom, turskom i kineskom uticaju, ali interesantno je pošto mi predlažemo najbolje, a to je pristupanje, a nas kritikuju. Kažu da EU nije tu prisutna i taj vakum se popunjava od strane nekih drugih igrača. Oni su toliko popularni, a niko od njih nije predložio ništa slično proširenju", rekao je Falkoni.

Naveo je i da je poseta Makrona Srbiji pokazatelj posvećenosti Francuske Srbiji, te da Francuska želi da pristupanje Srbije učini konkretnijim, a da je za to neophodna reforma procesa i interna reforma EU.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji i Crnoj Gori Norbert Bekman-Dikens rekao je da Evropska unija najpre mora da reformiše sama sebe, ali da to nije započeto non-pejperom jer EU nikada nije bila statičan proces.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer u Francuskoj Nino Galeti rekao je da je javnost u Francuskoj nepoverljiva prema Albaniji zbog povezivanja sa kriminalom, zločinima, oružjem i trgovinom organa, te da je Severna Makedonija kolateralna šteta.

On je dodao da je najrealnije rešenje za zemlje Zapadnog Balkana da steknu privilegovano partnerstvo pre punopravnog pristupanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side