17.10.2018 Beograd

FHP podneo krivičnu prijavu za ubistvo hrvatske porodice kod Šida 1992.

FHP podneo krivičnu prijavu za ubistvo hrvatske porodice kod Šida 1992. Foto: pixabay.com
Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da je Tužilaštvu za ratne zločine (TRZ) Srbije podneo krivičnu prijavu protiv nekoliko nepoznatih počinilaca, zbog ubistva tri člana porodice Matijević u aprilu 1992. godine u Kukujevcima, u opštini Šid.

"U kasnim večernjim satima 20. aprila 1992. godine nekoliko NN osoba je ušlo u dvorište hrvatske porodice Matijević u Kukujevcima. Iz kuće su izveli Anu, Joza i njihovog maloletnog sina Franju Matijevića i odvezli ih u nepoznatom pravcu. Nekoliko godina kasnije, njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani sa groblja u Mohovu (opština Ilok, Hrvatska). Do danas, za ovaj zločin pred sudovima u Srbiji niko nije odgovarao", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da ubistvo članova porodice Matijević nije jedino ubistvo koje je počinjeno nad Hrvatima u Kukujevcima i posetio na slučaj ubistva porodice Oskomić.

"Za ovaj zločin Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je 1996. godine osudio Gorana Vukovića na kaznu zatvora od 15 godina, Pavla Draškovića na 10 godina zatvora i Milana Nikolića na zatvorsku kaznu od tri godine i šest meseci", piše u saopštenju.

FHP je naveo da su ubistva članova porodice Matijević i Oskomić deo serije etnički motivisanih zločina, usmerenih prema žiteljima Vojvodine hrvatske nacionalnosti, u periodu od 1991. do 1993. godine.

"U jedinom sudskom postupku za ove zločine, koji je vođen pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osuđen je na 10 godina zatvora zbog, između ostalog, progona hrvatskog stanovništva u Hrtkovcima", piše u saopštenju.

FHP je dodao da TRZ mora da istraži navode i o drugim zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima iz Vojvodine početkom '90-tih godina 20. veka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side