29.09.2011 Beograd

Privrednici neće u opoziciju

Privrednici neće u opoziciju
Petnaestak privrednika i predstavnika poslovnih udruženja ozvaničili su danas osnivanje organizacije „Pokret“, kojom će se uključiti na političku scenu Srbije.

Predstavnici Pokreta, simbolično formiranog u pet do 12, nisu bili dovoljno precizni u pojašnjenju koja im je politička opcija najbliža i da li će njihov pokret prerasti u političku partiju.

Na konferenciji za novinare, privrednici su, na insitiranje predstavnika sedme sile, ipak odgovorili da "ih ne treba shvatiti kao opoziciju" i da će se na izborima priključiti onoj stranci koja im u međuvremenu pruži podršku za realizaciju njihovih ideja. Ako ih pre toga ne realizuju mimo partija.

"Formalno smo potpisali pokretanje 'Pokreta' i svima treba da bude jasno da ne tražimo krivce, već nudimo rešenje. Privreda je u najsloženijem trenutku i svakog časa možemo bez nje ostati a Srbija postati trajno siromašna. Zato nudimo konkretan plan za spas“, poručio je Branislav Grujić, predsednik kompanije PSP Farman i koordinator novoosnovanog Pokreta.

Zahtevi za promenom privrednog ambijenta ovog udruženja nisu ništa drugačiji od onoga što su ljudi biznisa tražili od Vlade u prošlosti. Dakle, stabilan kurs, osnivanje Razvojne banke koja bi kreditirala pre svega mala i srednja preduzeća, smanjivanje korupcije, profesionalizacija javne uprave...

"Nemamo nameru da budemo politička partija ali razmišljamo da budemo politički aktivni. Nismo ni protiv koga. Ako do izbora ne nađemo partnera, naći ćemo način da li kroz direktne izbore ili podršku nekoj partiji, da ostvarimo svoje planove", odgovorio je Grujić na pitanje novinara da li će Pokret na proleće prerasti u stranku odnosno kojoj će se političkoj opciji priključiti.

Njegov kolega privrednik i jedan od osnivača Pokreta Mirko Todorović, vlasnik kompanije Todor, izuzetno je aktivan član Ujedinjenih regiona Srbije a istovremeno savetnik potpredsednice Vlade Verice Kalanović, takođe iz URS-a.

"Nismo ni protiv Ujedinjenih regiona Srbije čiji sam član ali gde mnoge ideje privrednika nisu prošle. Prihvatamo sve stranke koje prihvate nas i ponavljam nismo opozicija sadašnjoj koaliciji", istakao je Todorović.

U narednom periodu osnivači kluba ići će po Srbiji kako bi sakupili članove i u razgovoru sa predstavnicima malog i srednjeg biznisa odredili prioritete budućeg angažmana.

Važni su im, kažu, predstavnici malog i srednjeg biznisa, pre svega. U ovom trenutku Pokretu je prišlo, kako tvrde više od 50 predstavnika poslovnih udruženja u Srbiji.

U inicijativnom odboru su pored Grujića i Todorovića, i Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, Aleksandar i Vaso Lekić, suvlasnici kompanije Fudlend, Nikola Pavičić, počasni predsednik kompanije Tarket, Branislav Stojaković, vlasnik kompanije Eurosalon.

U roku od 30 do 45 dana biće održana osnivačka skupština Pokreta.

autor: J. Aleksić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side