29.10.2019 | 10:25h ► 11:20h Beograd

Forum gimnazija predložio ministru mere za smanjenje nasilja u školama

Forum gimnazija predložio ministru mere za smanjenje nasilja u školama Foto: Novi magazin/VV
Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov predložio je danas, na sastanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, konkretne mere u cilju smanjenja nasilja u školama, a na sastanku je bilo reči i o položaju nastavnika i povećanju njihove bezbednosti.

Kako se navodi u saopštenju tog foruma, sastanak je organizovan zbog velikog broja incidenata u prethodnom periodu.

"Neke od predloženih mera podrazumevaju izmenu zakonske regulative u cilju smanjenja nasilja. Među konkretnim izmenama koje je predložio Markov nalaze se i one koje predviđaju suspendovanje učenika sa nastave do okončanja disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika, kao i zabranu prelaska iz jedne u drugu školu tokom trajanja vaspitno-disciplinskog postupka", navodi se.

Takođe je predloženo i uvođenje posebne učionice za učenike koji svojim ponašanjem ometaju druge učenike u ostvarivanju zakonom zagarantovanog prava na obrazovanje.

"Forum beogradskih gimnazija je svestan da problem rešavanja nasilja u društvu ne može biti rešen samo represivnim merama već je neophodna izmena celokupne društvene svesti. Na sastanku sa ministrom predloženo je i pokretanje kampanje kroz medije i društvene mreže u cilju promene svesti kod mladih", navodi se u saopštenju.

Poslednji primer vršnjačkog nasilja za koji je javnost saznala dogodio se u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Beogradu.

Majka sina koji je trpeo vršnjačko nasilje u toj školi, kako su preneli beogradski mediji, rekla je da je njen sin sedam godina izložen maltretiranju grupe dečaka, a da direktorka i uprava škole pored brojnih molbi, na to nisu reagovali.

Direktorka škole, pošto je majka iznela priču u javnost, rekla je da su procedure o tom slučaju u toku i da je o svemu obaveštena školska uprava i Ministarstvo prosvete.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side