Generalnom sekretaru predsednika Srbije odbijena dozvola da poseti Kosovo
12.03.2020 Beograd

Generalnom sekretaru predsednika Srbije odbijena dozvola da poseti Kosovo

Generalnom sekretaru predsednika Srbije odbijena dozvola da poseti Kosovo Foto: Beta/Ministarstvo odbrane
Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova odbilo je danas zahtev generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića da 14. marta poseti Kosovo.


Na internet-stranici tog ministarstva piše da je zahtev je odbijen zbog "nepravednog hapšenja i neprekidnog pritvora građanina Kosova, Nezira Mehmetaja od strane beogradskih vlasti, mada sve činjenice govore da bi on trebalo da bude pušten što pre na slobodu".

Iz Ministarstva su naveli da će nove zahteve srpskih zvaničnika za posete Kosovu razmotriti tek po oslobađanju Mehmetaja koga je policija Srbije uhapsila 4. januara na prelazu Merdare, dok se vraćao iz Švajcarska na Kosovo.

Mehmetaj je osumnjičen za ratni zločin, dok su prištinski mediji, pozivajući se na izjave njegove porodice, preneli da je tokom rata na Kosovu Mehmetaj živeo u Švajcarskoj.

 

Đurić: Priština prekršila sporazume o slobodi kretanja

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić, ocenio je večeras da je zabranom ulaska na Kosovo generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću, Priština "još jednom na najbesprizorniji način prekršila sporazume o slobodi kretanja čiji je garant EU, i pogazila sve evropske standarde poštovanja ljudskih prava i sloboda".

"Onemogućiti jednom legitimnom političkom predstavniku Srbije da se kreće po teritoriji svoje zemlje kako bi se iznudilo nečije oslobađanje iz pritvora je hajdučija i antipravno ponašanje, kakvo je možda bilo uobičajeno na Balkanu početkom 19. veka ili na Divljem Zapadu, ali nečemu takvom svakako nema mesta u modernoj Evropi", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Dodao je da je Evropska unija "obavezna da preduzme korake i mere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma u čijem je donošenju posredovala u okviru dijaloga Beograda i Prištine".

"Čemu služe tolike međunarodne misije i međunarodni predstavnici na Kosovu i Metohiji ukoliko nisu u stanju da garantuju poštovanje elementarnih ljudskih prava i spreče drsko, agresivno i samovoljno ponašanje Prištine? Sloboda kretanja je stanje koje mora prethoditi svakom daljem razgovoru o normalizaciji, a Priština se mora odučiti od stalnih pokušaja da provokacijama i ucenama isteruje svoju volju", ocenio je Đurić.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je danas odbilo zahtev Nikole Selakovića da 14. marta poseti Kosovo, navodeći da je tu odluku donelo zbog "nepravednog hapšenja" građanina Kosova Nezira Mehmetaja koji je u Srbiji osumnjičen za ratne zločine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side