06.02.2014 Beograd

VideoGoran Puzović: Srbija ima malo vode (VIDEO)

Goran Puzović: Srbija ima malo vode (VIDEO) Foto: Zoran Raš
Zagađenje vode u Vrutcima pokazalo je važnost redovnog održavanja sistema i dobrog gazdovanja vodama.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović u razgovoru za Novi magazin objašnjava šta nam se može desiti ako zaboravimo da potomcima ostavimo zdravu vodu...

 

Kada će Užičani ponovo piti zdravu vodu?

“Radovi na povezivanju pomoćnog vodovoda od Sušićkih vrela do Užica završeni su 23. januara, 24. voda je ušla u vodovodnu mrežu. Užički vodovod ima 300 kilometara cevovoda i 12 visinskih zona, sada se kompletno ispiraju cevi i rezervoarski prostori Fabrike vode. Očekujemo da Institut za javno zdravlje, koji redovno uzima uzorke, kroz svoje analize pokaže da je voda zdrava za piće. Nakon tri uzastopna zdrava nalaza građani  Užica biće obavešteni kada će voda biti dostupna za piće i njihov životćese vratitiu normalu”, kaže Puzović.

To je privremeno rešenje, šta je dugoročno i kako će se sanirati akumulacija Vrutci?

Već smo najavili da je ovo samo gašenje požara da bismoUžičane u najkraćem roku snabdelizdravom pijaćom vodom. U međuvremenu je formiran Koordinacioni tim koji do 5. februara treba da predloži sanaciju akumulacije i rekonstrukciju ili izgradnju nove fabrike vode koja će moći tu vodu na pravi način da obradi, filtrira i preradi. Život akumulacije Vrutci je – život Užica.

Play

Još se ispituje kako je moglo doći do takvog zagađenja vode. Da bi voda bila zdrava na izvorištu mora postojati živi svet. Ko to kontroliše, uključujući riblji fond?

Ministarstvo za prirodne resurse, ali koliko znam piše se novi zakon o ribarstvu i mi ćemo pokušati da akumulacije iz kojih se obezbeđuje pijaća voda izuzmemo iz zakona na način na koji se sada to sagledava i dođemo do integralnog upravljanja vodom. Što se tiče ribljeg fonda, kad nadležne institucije kažu koje su vrste ribe koje treba da žive u jezeru i flora i fauna koja će na duže vreme zadržati dobar kvalitet vode za piće, samim tim se i mi uključujemo u gazdovanje tom delu.

Šta se sada zna o uzrocima i kakva je uloga Srbijavoda u kontroli?

Sistemi poput Vrutaka su inertni, kada dođe do akcidenta treba dugo vremena da se sanira.  Ove jeseni i zime postali smo svesni da ima algi koje su učinile da voda ne bude za piće. Ta akumulacija je stara 30 godina, ima više od 50 miliona kubika vode i preplićuse nadležnostiministarstava poljoprivrede, zdravlja, prirodnih resursa, Agencije za zaštitu životne sredine, lokalne samouprave. Sve ove institucije imaju odgovornost za ono što se dešava na akumulaciji i oko nje.

Javno preduzeće Srbijavode koje po zakonu treba da gazduje vodama u ovom trenutku je nadležno samo za aspekt bezbednosti, zaštite od velikih voda; u slučaju poplave znaju se kote i postupci koji se preduzimaju da bi tu veliku vodu bezbedno propustili u Đetinju bez poplavnog talasa.

Voda nije ispitivana više od godinu dana, navodno zbog manjka novca. Da li je to tačno i čija je odgovornost?

Koliko sam upoznat, a to što znam,znam sa sastanaka na kojima sam bio – svako je odradio posao iz svog domena. Koliko se često uzimaju podaci sa vodozahvata to je pitanje na koje nemam odgovor, a ne želim da iznosim pretpostavke. Zašto ovo govorim? Institucija koja neki grad snabdeva vodom dužna je da obezbedi kontrolu kvaliteta vode. Jesu lito radili ili ne i koliko često, utvrdiće nadležni državni organi.

Vrutci su nas naveli da razmišljamo o vodi uopšte. Jesmo listvarno bogati kako smo uvereni? Evo, ovih dana ima problema i sa Zavojskim jezerom.

Vremenski i prostorno Srbija nema dovoljno vode za piće. Postoje periodi tokom godine kad imamo i više nego što nam treba, a kada dođe letnji i jesenji period suočavamo se sa sušama. U vremenu koje dolazi imaćemo sve veće pikove, a verovatno će biti i godina kada ćemo imati i sušu i poplavu. Srbija ne zadrži nijedan kubik vode u periodu kada je ima mnogo, sve one završavaju u slivovima. U malovođu nemamo dovoljno vode ni za ljude, ni za industriju,ni za poljoprivredu.

Ne mogu da budem optimista. Srbija se tri godine suočava sa sušom, smanjen je dotok vode u površinske tokove, akumulacije i podzemlje. Sve to može da dovede do pojave voda koje nisu tako kvalitetne kao u vremenu iza nas.

Opširnije u štampanom izdanju Novog magazina.

autor: Jelka Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side