10.09.2018 Beograd

Vlada Hrvatske: Vučićeve jalove provokacije ne mogu promeniti stvarnost

Vlada Hrvatske: Vučićeve jalove provokacije ne mogu promeniti stvarnost Foto: pixabay
Vlada Hrvatske ocenila je danas da su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića s Kosova nova jalova i promašena provokacija koja ne može da promeni stvarnost ni istorijske činjenice.

"Istorijska je činjenica da je Hrvatska početkom 90-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima. Taj je režim pobednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila celu okupiranu teritoriju, uključujući i grad Knin, na šta možemo biti ponosni. Trajni simbol toga je upravo hrvatski steg na Kninskoj tvrđavi, koja je uz to i hiljadugodišnji simbol hrvatske državnosti", navela je hrvatska Vlada u saopštenju.

Hrvatska vlada je tako reagovala povodom Vučićeve izjave da "šahovnice" u Kninu nikad ranije nije bilo i da je "Milošević bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji".

U saopštenju se navodi da je Hrvatska, uprkos nametnutom ratu, iz njega izašla kao pobednica i danas je ona članica EU i NATO.

"Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsednika današnje Srbije 'najbolje namere' onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njene agresije nažalost zahtevati još mnogo napora i vremena", navodi vlada u Zagrebu.

Ocenjuje se i da je "položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susednih naroda zasigurno težak", ali i da će se "što pre Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoči i usvoji evropske vrednosti, tim pre doći do istinskog pomirenja i dobrosusedskih odnosa".

 

Grabar-Kitarović: Vučićeve izjave govore o njemu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Zagrebu da neće dozvoliti da joj predsednik Srbije Aleksandar Vučić nameće teme niti će se, kako je rekla, spuštati na nivo da komentariše njegove govore.

"Neću dopustiti da mi Vučić nameće teme niti se spuštati na nivo da komentarišem njegove govore. On time sam o sebi govori", rekla je hrvatska predsednica posle susreta s austrijskim kolegom Aleksanderom van der Belenom.

Ona je tako ogovorila na pitanje o Vučićevom govoru s Kosova u kojem je, među ostalim, rekao da se u Kninu vijori "šahovnica" koje tamo nikad nije bilo.

Predsednica Hrvatske je rekla da želi dobre odnose sa Srbijom i sa srpskim stanovništvom u Hrvatskoj. 

Na pitanje da li se na susretu s austrijskim predsednikom razgovaralo o Vučićevom govoru na Kosovu, Grabar-Kitarović je odgovorila da "ne vidi zašto bi on bio relevantan za Hrvatsku".

Dvoje predsednika su, međutim, razgovarala o jugoistočnoj Evropi i evropskoj perspektivi svih država.

"Hrvatska podržava članstvo Srbije i svih drugih država u EU, to je u interesu svih", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je navela da sve države treba da ispune kriterijume za članstvo, ali da ne želi da se Hrvatska nađe u situaciji da bude klasifikovana kao neko ko koči ulazak drugih država.

 

Hrvatska zastava se vijorila u Kninu i vijoriće se ubuduće

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da se hrvatska zastava vijorila u Kninu i pre govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Kosovu i da će se vijoriti i ubuduće. 

"Hrvatska zastava vijorila se u Kninu i pre Vučićeva govora i vijoriće se ubuduće", odgovorila je Grabar-Kitarović upitana o Vučićevoj izjavi s Kosova o tome da u Kninu pre poslednjeg rata iz 90-tih nikada nije bilo "šahovnice". 

Ona je, kako je prenela Nova TV na portalu, rekla da ne želi da dopusti da Vučić definiše političku agendu u Hrvatskoj i da bi ga trebalo ignorisati. 

Zbog Vučićevog govora reagovala je Hrvatska socijalno-liberalna stranka, koja je deo vladajuće koalicije, i zatražila sastanak. 

"Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo i za Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo", deo je Vučićevog govora koji citiraju hrvatski mediji. 

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je novinarima da Vučiću ne treba davati previše pažnje u Hrvatskoj, dok je bivša premijerka Jadranka Kosor putem društvenih mrežama ocenila da bi trebalo povući ambasadora Hrvatske iz Beograda.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side