17.10.2017 | 09:55h ► 13:35h Beograd

Studenti: Nismo organizovali protest Protiv dikature

Studenti: Nismo organizovali protest Protiv dikature Foto: Beta/Miloš Miškov
Studenti Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Pavle Terzić i Gavrilo Vučetić protiv kojih je MUP Srbije podneo prekršajnu prijavu jer su organizovali neprijavljeni skup, izjavili su danas da nisu i da ne znaju ko su organizatori protesta "Protiv diktature" i izrazili nadu da će biti doneta oslobađajuća presuda.

Posle davanja izjava u Prekršajnom sudu, Vučetić je novinarima preneo da je pred sudijom rekao istinu, odnosno da je na protestima bio kako bi se borio za pravdu.

On je kazao da veruje u sud i u institucije države da će uraditi pravu stvar i pokazati se kao nezavisni u postupku koji se vodi protiv njih.

"Rekli smo zašto smo šetali. Ja sam šetao protiv bezumlja koje se u Srbiji propagira putem raznih režimskih medija. Hteo sam da ustanem protiv toga i kažem da nisam deo tih ljudi, štaviše da sam protiv njih", rekao je Vučetić.

On je kazao da mu sve izgleda kao pokušaj zastrašivanja jer su izabrana dva studenta kako bi se toj ciljnoj grupi reklo da ne sme da protestuje i iskazuje različita mišljenja.

Terzić je rekao da su studenti šetali kako bi ukazali na kriminalnu situaciju u kojoj se nalazi kultura u Srbiji i kako bi bar malo osvestili ljude.

"Nismo organizatori protesta i ne znamo ko je. To smo rekli. Mi smo samo dva mlada momka sa srcem i stavom koji su to hteli da to pokažu", rekao je Terzić.

On je dodao da bi svaka presuda koja ne bi bila oslobađajuća predstavljala veliki poraz za Srbiju jer bi se time pokazalo da se ljudi nepravedno osuđuju.

Pravna zastupnica studenata Kristina Todorovića iz Jukoma rekla je da su okrivljeni saslušani, da su njihove izjave bile saglasne i logične i da sudija treba da odluči o daljim koracima.

Kristina Todorović je navela da je suština optužnice da su studenti označeni kao organizatori skupa koji nije bio prijavljen u skladu sa Zakonom.

Ona je kazala da su predložili da se saslušaju policajci koji su predali prekršajne prijave protiv studenata i priložili izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića iz jednog dnevnog lista u kojoj je on naveo imena osoba koja smatra organizatorima protesta.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, koja je prisustvovala saslušanju studenata, kazala je da je jedan od mogućih ishoda postupka da sudija odluči da odbaci zahtev za sprovođenje postupka.

Ona je prenela da su studenti dali iskaze da nisu organizatori skupa, da su pozvani na njega putem Fejsbuka, da je njihova glavna parola bila "Kulturom protiv diktature" i da su došli na protest kako bi izrazili nezadovoljstvo šundom i nekulturnim sadržajima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

"Studenti se čude kako su označeni kao organizatori, kada su na protest došli na poziv putem Fejsbuka", rekla je ona.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da prijave protiv dvojice studenata predstavljaju "nastavak divljanja Aleksandra Vučića" kao i da su ti momci pred sudom "samo zato što su imali svoje mišljenje i šetali".

"On (Vučić) preko svojih apologeta maltretira građane već pet godina", rekao je Živković i dodao da se pojavio ispred Prekršajnog suda zato što je i sam deo prekršajne prijave i jer smatra "da je danas ovde mesto za ljude koji hoće da urade nešto da bi Srbija bila bolja zemlja".

"Skupština, narod, sednica, demokratija, ti su izrazi strani vlasti Aleksandra Vučića", kazao je lider Nove stranke.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković kazao je da danas "imamo novi prikaz sprdačine od pravosuđa" u Srbiji.

"Mi smo zemlja u kojoj Laban (Bogdan) radi to što radi u Subotici, uz Beograd gde se desila Savamala, u zemlji Vulinove tetke sudi se dvojici mladića zato što su tražli fer i poštene izbore", kazao je Janković.

Lider PSG je kazao da je njegova ali i dužnost drugih građana, da podrže studente.

"Ta deca su budućnost Srbije. Ovaj sistem ne shvata da ovo nije suđenje njima dvojici nego da je počelo suđenje ovom sistemu. Sistem je počeo da sudi sam sebi", dodao je Janković.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac rekao je da je na skupu podrške studentima došao kao roditelj i prijatelj porodice, ali i kao neko ko smatra da Srbija u drugoj deceniji 21. veka ne treba ovako da se ponaša prema svojim građanima.

"Prisustvujem skupu i kao predsednik Demokratske stranke koja se zalaže za jedno potpuno drugačije društvo koje ne treba da dozvoli da mladi u Srbiji danas odgovara za greške starijih", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, "današnja vlast sudi svojim građanima i progoni studente zato što su šetali ulicama".

"Predstavnici ove vlasti 2008. godine organizovali su veliki protest na kome je došlo čak do smrtnog ishoda i nikada im nije suđeno. Tome treba da se stane na put", rekao je lider demokrata.

Profesor Fakulteta dramskih umetnosti Ivan Medenica kazao je da je došao kako bi podržao studente. "Podržavamo pravo svakoga na slobodno izražavanje i građansko delovanje", rekao je Medenica.

Protesti "Protiv diktature" počeli su 3. aprila, dan posle održavanja predsedničkih izbora u Srbiji.

Ispred Prekršajnog suda u znak podrške studentima okupilo se više od 100 građana, među kojima su bili i predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Biljana Srbljanović, Nikola Đuričko.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side