Građani sadili drveće na mestu posečenog u parku Ušće
16.03.2019 Beograd

Građani sadili drveće na mestu posečenog u parku Ušće

Građani sadili drveće na mestu posečenog u parku Ušće Foto: Beta / Emil Vaš
Inicijativa Ne davimo Beograd organizovala je akciju u kojoj je u parku Ušće zasađeno više od 20 stabala, kako bi se bar delimično nadomestilo onih više od 150 posečenih zbog izgradnje buduće gondole.

Predstavnik Inicijative Dobrica Veselinović rekao je da je gondola poslednja stvar koja treba Beogradu, jer se "ulaže u jedan projekat u situaciji gde nemamo mesta u državnim vrtićima, gde se javni prevoz raspada i gde je Beograd jedan od najzagađeniji gradova na svetu".


Foto: Beta / Emil Vaš

Veselinović je istakao da grad ulaže pet miliona evra, a država deset u projekat koji u svojoj osnovnoj ekonomskoj računici ne može da se isplati, a u stvari povezuje samo dva tržna centra.

"Mislimo da je to pogrešno i ne treba sada da se gradi. Zato smo se okupili sa građanima da zasadimo jedan broj stabala kao pokušaj da sprečimo izgradnju gondole", objasnio je on.


Foto: Beta / Emil Vaš

Veselinović je najavio da će Ne davimo Beograd sledeće sedmice Ustavnom sudu podneti inicijativu za ispitivanje zakonitosti odluke o izgradnji gondole, jer smatraju da to nije u skladu sa urbanističkim planom i ostalim pravnim aktima.

Upitan da li očekuju da vlast odmah povadi zasađena stabla, jer se nalaze na mestu gde treba da staje gondola, on je odgovorio se nada da se to neće desiti, "u skladu sa proklamovanom željom" gradonačelnika i njegovog zamenika da se ulaže u sadnju mnogo više stabala.


Foto: Beta / Emil Vaš

"Mi ovo vidimo kao produžavanje napora naših gradskih organa za ozeljenjavanje grada", rekao je Veselinović.

Danas su i članovi Demokratske omladine, aktivisti i narodni poslanik Balša Božović aktivno podržali akciju građana i organizacija u zaštiti životne okoline i istorijskog nasleđa, koje je ugroženo odlukom čelnika prestonice o gradnji gondole.


Foto: Beta / Emil Vaš

Simboličnom sadnjom novih sadnica mladica breze članovi DS su se suprotstavili uništavanju grada, prekomponovanju njegovog izgleda i narušavanju ekološke ravnoteže.

U akciji su učestvovali i predsednik Nove stranke Zoran Živković i njeni članovi i simpatizeri


Foto: Beta / Emil Vaš

autor: VV izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side