06.11.2018 Beograd

Građani Srbije imaju poverenja u policiju ali misle da je korumpirana

Građani Srbije imaju poverenja u policiju ali misle da je korumpirana Foto: Beta / Dragan Gojić
Poverenje u policiju u Srbiji raste ali uporedo rastu i percepcija korupcije i utisak da je rad policije politizovan, pokazalo je istraživanje čije je rezultate danas predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

Prema istraživanju, šest od deset građana ima poverenja u policiju, čime se srpska policija našla u zoni svetskog proseka - između 60 i 90 odsto.

U isto vreme, sedam od deset građana veruje da je policija korumpirana dok je za tri četvrtine građana ona podređena interesima politike.

U izveštaju "Javnost Srbije o policiji" navodi se da, iako javnost percipira da postoje visoka politizacija i korupcija u policiji, to ne utiče na poverenje u policiju iz čega se može zaključiti ili da su građani navikli da je korupcija svuda prisutna ili da ne uočavaju da poverenje ne bi trebalo da se povezuje sa korupcijom i uticajem politike na operativan rad policije.

Istraživanje je pokazalo i da jedan deo populacije policiju doživljava najviše kao servis građana, dok drugi, dvostruko veći, veruje da policija najmanje tako deluje.

Već tri godine uzastopno trećina ispitanika navodi da je policija servis građana ali je ove godine zabeležen blagi rast onih koji veruju da policija najviše štiti interese vlade i političkih partija, što smatra svaki četvrti građanin.

Istovremeno šest od deset građana Srbije misli da policija najmanje radi kao servis građana.

Rezultati istraživanja pokazali su i da u Srbiji generalno vlada slika o dubokoj korumpiranosti - za samo tri od 12 ponuđenih institucija percepcija korupcije je ispod 50 odsto, dok su zdravstvo, policija, sudstvo i mediji na vrhu lestvice kada je reč o percepciji korupcije.

"U takvom okruženju korupcija... korupcija postaje normalna pojava, pri čemu vlada pravilo 'sistem me je naterao na korupciju", navodi se u izveštaju koji je predstavio BCBP.

Istraživanje je pokazalo i da građani centralne Srbije imaju više poverenja u policiju i više se uzdaju u to da će ih policija zaštititi, pa se i osećaju bezbednije od Beograđana i Vojvođana, dok su razlike u stavovima gledano prema polu minimalne.

Najkorumiraniji deo policije je tradicionalno, četvrtu uzastopnu godinu, saobraćajna policija i troje od četvoro ispitanika veruje da su saobraćajni policajci korumpirani.

U poslednje četiri godine, kako je objavljeno, zabeležen je trend rasta onih koji uočavaju korupciju u saobraćajnoj i kriminalističkoj policiji, kao i trend smanjenja onih koji uočavaju korupciju u graničnoj policiji, upravnim poslovima i specijalnim jedinicama.

Iako još ne vide opipljive rezultate borbe protiv korupcije u policiji, građani su blago optimistični i svaki drugi veruje da se država bori protiv korupcije u policiji.

Takođe trećina ispitanika veruje da će se država u budućnosti uspešnije boriti protiv korupcije a forumula za to je, prema njihovom mišljenju, strogo kažnjavanje korupcije i uspostavljanje liderstva unutrašnje kontrole policije.

Istraživanje u Srbiji obavio je IPSOS Stratedžik Marketing u avgustu 2018. na uzorku od 1.008 punoletnih.

To je četvrti krug istraživanja javnog mnjenja koje je osmislila regionalna mreža POINTPULS kako bi se ispitali stavovi građana o bezbednosti, policiji i korupciji.

Istraživanje je istovremeno realizovano u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.11.2018, 15:58h Neverovatna "logika"! (1)

    "Građani Srbije imaju poverenja u policiju ali misle da je korumpirana..." ... - Ova logika pripada SAMO GLUPACIMA, zaista! Kako neko može imati poverenje u nekoga i ISTOVREMENO smatrati da je taj neko - KORUMPIRAN? 'Ajd' sad - recite da je to LOGIČNO!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side