18.05.2018 Beograd

Građani traže da se speči ugrožavanje arhitektonskog nasleđa Vračara

Građani traže da se speči ugrožavanje arhitektonskog nasleđa Vračara Foto: pixabay
Udruženje građana "Topolska" danas je Skupštini Beograda dostavilo peticiju zbog ugrožavanja arhitektonskog nasleđa Vračara i zatražilo usvjanje novog plana detaljne regulacije za središte te gradske opštine.

Peticiju je za vrlo kratko vreme potpisalo više od sto građana, između ostalih i televizijska novinarka Marina Rajević Savić, nekadašnji fudbaler Dušan Savić, slikar Miloš Šobajić, pisac Vladimir Kecmanović, autor Arhitektonske enciklopedije Beograda Slobodan Giša Bogunović, glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, muzičar Igor Blažević - Inspektor Blaža, reditelj Danilo Bećković...

Građani smatraju da investitori koji grade na Vračaru "radikalno ugrožavaju vredno arhitektonsko nasleđe opštine".

Njihovi zahtevi su predati gradskom menadžeru Goranu Vesiću, Sekretarijatu za urbanizam grada Beograda i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Peticijom se traži usvajanje novog plana detaljne regulacije za gradske blokove omeđane ulicama: Mileševskom, Vojvode Dragomira, Novopazarskom, Maksima Gorkog i Kalenićevom, kojim će se ograničiti dozvoljena spratnost, kao i da se taj deo opštine evidentira kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu a njegovi pojedini delovi odnosno objekti kao kulturna dobra.

Zatraženo je i da se obustave potvrđivanja urbanističkih projekata, izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola koja se eventualno rade po sadašnjem planu dok se ti delovi opštine Vračar ne stave pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ne usvoji novi plan detaljne regulacije.

Građani okupljeni u udruženju "Topolska" ističu da se "investitorska urbanizacija brutalno sprovodi više od jedne decenije u Beogradu, čime se radikalno ugrožava vredno arhitektonsko nasleđe Vračara i njegovih starih delova poput Krunskog venca".

"Istovremeno, ona doprinosi opštem zagušenju Vračara, inače najgušće naseljene beogradske opštine, čija infrastruktura nema kapacitet da podnese dalju investitorsku urbanizaciju. Zelene površine, parking mesta, prostor i nedovoljna širina trotoara, nedostatak drvoreda i druga infrastrukturna ograničenja ne dozvoljavaju da se nastavi sa neracionalnom politikom urbanizacije koja očigledno ima u vidu finansijski profit investitora kao jedini parametar", navodi se u peticiji.

Društvo za ulepšavanje Vračara podržalo je akciju Udruženja "Topolska".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side