22.03.2019 Pirot

Građani u Pirotu protestovali protiv mini hidrocentrala na Staroj planini

Građani u Pirotu protestovali protiv mini hidrocentrala na Staroj planini Foto: prtscr ytb
Građani Pirota protestovali su danas ispred zgrade lokalnog parlamenta u tom gradu, gde se održavala sednica skupštine, zahtevajući od tamošnjih vlasti da se zaustavi gradnja mini hidrocentrala na području Pirota i parka prirode Stara planina, kao i da se sve takve potencijalne lokacije izbrišu iz Prostornog plana.

Protestovali su Piroćanci okupljeni oko Grupe građana "Odbranimo reke Stare planine", "Saveza mesnih zajednica Stare planine" i Udruženja "Temska".

Predsednik Saveta Mesne zajednice sela Temska i član "Saveza mesnih zajedica Stare planine" Tomislav Pančić rekao je medijima da su njihove poruke jasne a to je "da se odmah zaustavi ludilo na Staroj planini i zaustavi gradnja mini hidrocentrala".

"Nije nikakva farsa kad kažemo da reke nećemo dati nikom. Tražićemo da razgovaramo sa čelnicima lokalne samouprave a o tome će govoriti i odbornici u sali Gradske skupštine. Nadam se da su svi oni za očuvanje reka za pokolenja koja dolaze", rekao je Pančić.

Jedan od aktivista Grupe građana "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović kazao je da su se građani okupili i da predaju zahtev da se sazove sednica Gradske skupštine sa jedinom tačkom dnevnog reda - a to je brisanje malih hidrocentrala iz Prostornog plana grada Pirota.

"Tražimo da se obratimo odbornicima u skupštinskoj sali i da nam gradonačelnik kaže kakva je sudbina reka Stare planine i da nam stave na uvid sva dokumenta koja se odnose na izgradnju malih derivacionih hidroelekrana. Hoćemo da vidimo sve ugovore. Nije tačno da lokalna samouprava nema ingerencija oko davanja dozvola za gradnju. Tražimo da se pokrene procedura za zabranu gradnje mini hidrocentrala čija izgradnja, na svu sreću, nije počela", rekao je Jovanović.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je podsetio da je gradnja mini hidrocentrala bio državni projekat, da je država pozivala na njihovu izgradnju i da je Stara planina zaštićeno prirodno područje.

"Podsećam da su to bile potencijalne mini hidrocentrale. Zavod za zaštitu prirode, Vodoprivreda i Elektoprivreda u svakom trenutku su mogli da kažu da se na određenim lokacijama ne gradi hidocentrala. Više puta sam apelovao, a juče sam poslao i zvanično pismo ministru Goranu Trivanu, da ako je on protiv izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim područjima to pretoči u zakonsko rešenje. Mi niti dajemo uslove ni dozvole za njihovu gradnju a oni protestuju protiv nas", rekao je Vasić.

On je najavio da će biti rađen Prostorni plan Pirota i da će lokalne vlasti od svih relevantnih institucija tražiti stratešku procenu uticaja na zaštitu životne sredine.

"Plan će imati javnu raspravu. Ako je opšte mišljenje da u tom Planu nema hidrocentrala, neće ih biti. I ranije smo poštovali to zakonsko rešenje", rekao Vasić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Oslobođen Vasilije Bojić pritvoren u akciji na severu Kosova Oslobođen Vasilije Bojić pritvoren u akciji na severu Kosova

  Sin šefa operative regionalne direkcije Policije Kosova za sever Kosova, Željka Bojića, Vasilije Bojić koji je pritvoren jutros u akciji policije na severu Kosova pošto je kod njega pronađeno oružje je posle davanja izjave oslobođen dok predmet protiv njega ide u redovnu proceduru.

 • Specijalni tužilac: Sumnja se da su policajci prikrivali dokaze o ubistvu Ivanovića Specijalni tužilac: Sumnja se da su policajci prikrivali dokaze o ubistvu Ivanovića

  Specijalni tužilac Sulj Hodža koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića izjavio je da je svrha jutrošnje policijske akcije na severu Kosova povezana sa istragom ubistva lidera Inicijative SDP i da su predmet bili pripadnici Policije Kosova za koje se sumnja da su prikrivali dokaze o tom zločinu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Mediji i tržište u Srbiji -- Medijske slike i (ne)prilike -- Do dobrih i zdravih medija vodi neki drugi put od ovoga na kojem smo mi sada – a tržište, tržišni uslovi i jasna pravila šta je medijima ne/dozvoljeno, kao i praksa koja ta pravila efikasno sprovodi, neophodni su preduslovi i pre ili kasnije to će se i nama desiti. Kako će se to desiti, kakav će ambijent za ekonomsku održivost stvarati i hoće li taj ambijent biti takav da će ekonomska održivost, nezavisnost i kvalitet biti glavne karakteristike medija, svakako najviše zavisi od države. Autor: Dejan Radosavljević*

 • Iva Đilas: Navodi medija o nasilju u našoj porodici apsolutna neistina Iva Đilas: Navodi medija o nasilju u našoj porodici apsolutna neistina

  Bivša supruga lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Iva Đilas izjavila je danas da je apsolutna neistina sve što mediji objavljuju o njemu i njihovom odnosu i istakla da nikada nije bilo fizičkog nasilja.

 • Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik

  Danas se navršava 21 mesec od ubistva Olivera Ivanovića, a na današnji dan, pre tačno dve godine objavljen je i spot na TV Pink i TV Mostu, kojim je žigosan kao "nepošten čovek" i "izdajnik", podseća portal Košev uz navode da ubistvo nije rasvetljeno, kao ni to ko je autor spota.

 • Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da bi Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebalo da što bolje sarađuju i na neki način prave i nastupaju kao jedan blok.

 • CarGo podneo krivičnu prijavu protiv taksista zbog štrajka CarGo podneo krivičnu prijavu protiv taksista zbog štrajka

  Predsednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv organizatora štrajka taksista u Beogradu sa obrazloženjem da su izvršili krivično delo zloupotrebe prava na štrajk, saopštilo je danas to udruženje.

 • UNS: Glavni urednik TV Hepi pozvan na sednicu REM-a UNS: Glavni urednik TV Hepi pozvan na sednicu REM-a

  Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pokrenuo je postupak za izricanje mere protiv televizije Hepi zbog emitovanja scene oralnog seksa u rijaliti programu "Parovi", prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

 • Sindikat najavio krivičnu prijavu protiv Vulina zbog smenjivanja uzbunjivača Sindikat najavio krivičnu prijavu protiv Vulina zbog smenjivanja uzbunjivača

  Vojni sindikat Srbije najavio je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunivača koji je ukazao na korpuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri osobe u Ministarstvo odbrane.

 • Brnabić: Funkcija u SNS-u mi nije potrebna, volela bih da radim s mladima Brnabić: Funkcija u SNS-u mi nije potrebna, volela bih da radim s mladima

  Premijerka Srbije Ana Brnabić koja je prošle nedelje postala članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kazala je da joj funkcija u stranci nije potrebna i da bi u SNS-u volela da radi s mladim ljudima. Branbić je za izdanje beogradskih "Večernjih novosti" od srede rekla da SNS "brine o ljudima, a ne o popularnosti".

 • Rebić: Imali smo saznanja da će biti sprovedena akcija na severu Kosova Rebić: Imali smo saznanja da će biti sprovedena akcija na severu Kosova

  Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je srpska policija imala saznanja da će ROSU danas sprovesti akciju na severu Kosova.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side