09.02.2015 Beograd

Građanski nadozornik udaljen sa sednice Odbora za finansije

Građanski nadozornik udaljen sa sednice Odbora za finansije Foto: Beta
Građanski nadzornik Dragan Dobrašinović ukazao je danas na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije da postupak javne nabavke izvođača radova na budućoj beogradskoj Železničkoj stanici Prokop ima izrazito političku dimenziju, zbog čega je udaljen sa sednice.

Dobrašinović je novinarima nakon tog incidenta kazao da ga je predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić udaljio sa sednice ocenjujući da je iznosio političke stavove, a ne stručni izveštaj o postupku javne nabavke za izgradnju železničke stanice Prokop.

Arsić je najpre oduzeo reč Dobrašinoviću, a potom pozvao skupštinsko obezbeđenje da ga udalji iz sale, nakon čega je rekao da na sednicama skupštinskih odbora političke stavove mogu iznositi samo narodni poslanici i niko drugi.

Dobrašinović je na sednici Odbora ukazao na to da je završetak Železničke stanice Prokop prva faza izgradnje projekta "Beograd na vodi", koji je "centralni politički, ekonomski i marketinški projekat Vlade Srbije".

On je dodao da sve to piše u izveštaju Građanskog nadzornika Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, koji je dostavljen Odboru za finansije.

Dobrašinović je rekao da je u postupku javne nabavke za Prokop prekršeno pravilo integriteta postupka i naveo da je cena javne nabavke "naduvana" za oko 5,9 miliona evra.

Prvobitno procenjana vrednost tog projekta, kako je rekao, bila je 20,25 miliona evra, a na kraju je porasla na oko 26 miliona evra.

"Interesantno je da je ponuđač koji je dobio posao (Energoprojekt holding) dostavio ponudu koja je bila niža samo 0,87 odsto od maksimalne cene, što govori da je nekome bilo dobro poznato da konkurencije neće biti", rekao je Dobrašinović.

Dobrašinović je ocenio da je jedina ponuda, konzorcijuma koji predvodi Energoprojekt, trebalo da bude odbijena, zato što je bila jedina, čime se krše antikorupcijske odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, čiji je Dobrašinović direktor, podneo je tužbu Upravnom sudu, ali se odluka suda ne očekuje 2016. godine, rekao je Dobrašinović.

Na današnjoj sednici Odbora za finansije razpravljano je o Izvštaju o radu Komisije za zaštitu praca u postupcima javnih nabavki.

autor: MI izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side