12.06.2019 Beograd

Građanski preokret: Problem zagađenja Zrenjanina postaće regionalan

Građanski preokret: Problem zagađenja Zrenjanina postaće regionalan Foto: prtscr ytb
Aktivisti Građanskog preokreta ukazali su danas na zagađenost vazduha, reke Begej, na nedostatak pijaće vode u Zrenjaninu i predstavili spot o tome ukazujući da će problem zagađenosti postati regionalni.

 

Ukazali su da Zrenjanin poslednjih dana ponovo smrdi zbog Begeja u koji se uliva fekalna kanalizacija i sav tečni industrijski otpad, a da grad nema prečistač otpadnih voda.

"Reka je bukvalno crna, a često joj po površini pluta uginula riba. Situacija je posebno dramatična kada poraste vodostaj Tise u koju se Begej uliva pa zagađena voda uopšte ne otiče iz grada", naveli su iz Građanskog preokreta.

Ističu i da se smrad u gradu godinama oseća i zbog nepropisnog rada kafilerije "Prekon", a u selu Lukićevo se teško diše zbog isparenja iz postrojenja "Vineks etil", kao i da Zrenjanin nema ispravnu pijaću vodu već 15 godina jer je zabranjena za upotrebu zbog prekomerne količine arsena, gvožđa i bora.

"Krug zagađenosti vode, vazduha i zemljišta se polako zatvara. Najnovija pretnja dolazi od fabrike automobilskih guma Linglong koja je od države besplatno dobila oko 100 hektara nekada plodnih njiva", saopštili su danas.

Aktivisti Građanskog preokreta upozoravaju i da je kineski investitor započeo građevinske radove bez izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

"Zbog planiranog, ogromnog obima proizvodnje u toj fabrici (najavljeno 13 miliona guma godišnje), i planiranog transporta i manipulacije robom od fabrike do aerodroma u Surčinu (najavljeno oko 200 šlepera dnevno), problem zagađenja prirode će uskoro postati regionalni", poručili su iz Građanskog preokreta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 12.06.2019, 11:51h ivan

    Vucic je bukvalno naneo prirodnu katastrofu Zrenjaninu posto je potpisao ugovor ove Fabrike gume bez zastite zivotne sredine misleci da ovde u Vojvodini moze i dalje da se truje narod pa kad Zrenjaninci cute bio sam i na protestu za vodu sramno i zalosno sto je na okupu bilo pedesetak Zrenjaninaca e tako se ne postize nikakav pomak ka cistoj vodi ili cistim vazduhom

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side