28.09.2018 Bor

Gradonačelnik Bora nazvao novinare 'neukim' zbog pitanja o sudbini parka

Gradonačelnik Bora nazvao novinare 'neukim' zbog pitanja o sudbini parka Foto: print screen
Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić nazvao je pojedine borske novinare "neukima" jer su mu javno postavili pitanje o sudbini peticije kojom 185 građana Bora traži sprečavanje izgradnje poslovno-teničkog ili poslovno-ugostiteljskog objekta umesto bivšeg parka "88 Titovih ruža" u Ulici kralja Petra Prvog.

Novinari su to pitali gradonačelnika prenoseći bojazan građana da će umesto parka biti objekat čija bi delatnost mogla izazvati strahovanje za bezbednost dece, a pominje se noćni klub.

"Molim službe da, kada se radi o otuđenju, licitacijama i davanju u zakup javnog zemljišta, dobro pripreme materijal i neuke novinare nauče šta se radi, da ne bi manipulisali i licitirali sa nečim što nije tačno. Neki zlonamerno manipulišu informacijama i time u gradu stvaraju negativnu klimu. Namerno sam koristio izraz 'neuke' ", rekao je Milikić na sednici Gradskog Veća.

Predstavnik organizacije "Transparentnost Srbija" Zlatko Minić rekao je da je izjava gradonačelnika potpuno neprimerena.

"Čak i da su novinari loše tumačili odluke gradskih vlasti, obaveza je zvaničnika da strpljivo objasne u čemu je problem i u čemu eventualno novinari greše, a ne da odbijaju da daju objašnjenje tvrdeći da je sve jasno, ali da su novinari 'neuki '", rekao je Minić.

On rekao je da je još gore što novinari nisu sami ni iznosili šta će se desiti s parkom i konkursom, već su samo pitali šta se dešava sa građanskom peticijom.

"Utoliko više ima osnova za sumnju da gradonačelnik pokušava da prikrije podatke i da skrene temu", kaže Minić.

Predstavnica Asocijacije za razvoj opštine Bor Marija Pešić rekla je da takvo ophođenje nosioca vlasti prema novinarima nije nikakva novina, iako je, kako kaže, u najmanju ruku "bahato i sramno".

"Ovakvo ophođenje ne iznenađuje, imajući u vidu da se u lancu počev od državnog vrha, pa do malih lokalnih sredina, svi partijski poslušnici ugledaju na svog 'vrhovnog vođu' pa se prilikom obraćanja novinarima, koji samo rade svoj posao, a uglavnom kada su zatečeni 'nezgodnim pitanjima', služe strategijom 'napad je najbolja odbrana' ", rekla je Marija Pešić.

Dodala je da je ovo još samo jedan u nizu slučajeva gde se koriste "rupe u zakonu" da bi se dao legitimitet nekom "marifetluku" koji sprovode donosioci odluka.

"Otuda i bahat stav, jer se sve može opravdati kroz papire i učiniti da, u odnosu na zakonski okvir, postupak bude sproveden u skladu sa propisanom procedurom", smatra Marija Pešić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side