28.09.2018 Bor

Gradonačelnik Bora nazvao novinare 'neukim' zbog pitanja o sudbini parka

Gradonačelnik Bora nazvao novinare 'neukim' zbog pitanja o sudbini parka Foto: print screen
Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić nazvao je pojedine borske novinare "neukima" jer su mu javno postavili pitanje o sudbini peticije kojom 185 građana Bora traži sprečavanje izgradnje poslovno-teničkog ili poslovno-ugostiteljskog objekta umesto bivšeg parka "88 Titovih ruža" u Ulici kralja Petra Prvog.

Novinari su to pitali gradonačelnika prenoseći bojazan građana da će umesto parka biti objekat čija bi delatnost mogla izazvati strahovanje za bezbednost dece, a pominje se noćni klub.

"Molim službe da, kada se radi o otuđenju, licitacijama i davanju u zakup javnog zemljišta, dobro pripreme materijal i neuke novinare nauče šta se radi, da ne bi manipulisali i licitirali sa nečim što nije tačno. Neki zlonamerno manipulišu informacijama i time u gradu stvaraju negativnu klimu. Namerno sam koristio izraz 'neuke' ", rekao je Milikić na sednici Gradskog Veća.

Predstavnik organizacije "Transparentnost Srbija" Zlatko Minić rekao je da je izjava gradonačelnika potpuno neprimerena.

"Čak i da su novinari loše tumačili odluke gradskih vlasti, obaveza je zvaničnika da strpljivo objasne u čemu je problem i u čemu eventualno novinari greše, a ne da odbijaju da daju objašnjenje tvrdeći da je sve jasno, ali da su novinari 'neuki '", rekao je Minić.

On rekao je da je još gore što novinari nisu sami ni iznosili šta će se desiti s parkom i konkursom, već su samo pitali šta se dešava sa građanskom peticijom.

"Utoliko više ima osnova za sumnju da gradonačelnik pokušava da prikrije podatke i da skrene temu", kaže Minić.

Predstavnica Asocijacije za razvoj opštine Bor Marija Pešić rekla je da takvo ophođenje nosioca vlasti prema novinarima nije nikakva novina, iako je, kako kaže, u najmanju ruku "bahato i sramno".

"Ovakvo ophođenje ne iznenađuje, imajući u vidu da se u lancu počev od državnog vrha, pa do malih lokalnih sredina, svi partijski poslušnici ugledaju na svog 'vrhovnog vođu' pa se prilikom obraćanja novinarima, koji samo rade svoj posao, a uglavnom kada su zatečeni 'nezgodnim pitanjima', služe strategijom 'napad je najbolja odbrana' ", rekla je Marija Pešić.

Dodala je da je ovo još samo jedan u nizu slučajeva gde se koriste "rupe u zakonu" da bi se dao legitimitet nekom "marifetluku" koji sprovode donosioci odluka.

"Otuda i bahat stav, jer se sve može opravdati kroz papire i učiniti da, u odnosu na zakonski okvir, postupak bude sproveden u skladu sa propisanom procedurom", smatra Marija Pešić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Vučić: Đilas se krije iza bojkota da ne bi priznao izborni poraz Vučić: Đilas se krije iza bojkota da ne bi priznao izborni poraz

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da se predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas krije iza bojkota izbora kako bi zbog toga što "zna koliko su mu male mogućnosti" i da ne bi priznao izborni poraz.

 • Stojković odgovorio Šarčeviću: Imao sam telefon i dok sam bio u Srbiji Stojković odgovorio Šarčeviću: Imao sam telefon i dok sam bio u Srbiji

  Poznati genetičar Miodrag Stojković, koji je napustio Srbiju i iz Leskovca otišao na Harvard, objavio je danas, na Tviteru, da je dobio mejl sa molbom za broj telefona kako bi ga kontaktirao ministar Mladen Šarčević, na koji je odgovorio da je imao telefon i dok je bio u Srbiji.

 • PSG poručio gradonačelniku Beograda: Znamo da je voda blago, čudno upozorenje PSG poručio gradonačelniku Beograda: Znamo da je voda blago, čudno upozorenje

  Pokret slobodnih građana (PSG) poručio je danas gradonačelniku Beograda Milanu Radoičiću da je voda osnovna ljudska potreba, a vodsnabdevanje komunalna delatnost od opšteg interesa, odgovarajući na njegov poziv građanima da štede vodu i ocenu da je voda blago kojeg nismo svesni.

 • Protest završen kod hotela Bristol gde su vojni penzioneri skandirali: Niste sami Protest završen kod hotela Bristol gde su vojni penzioneri skandirali: Niste sami

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu uz skanidranje "Niste sami" završili su večeras šetnju i protest ispred hotela "Bristol" gde su smešteni vojni penzioneri od kojih država traži da se isele u drugi privremeni smeštaj.

 • Obustavljen saobraćaj na Horgošu zbog pada sistema granične kontrole Obustavljen saobraćaj na Horgošu zbog pada sistema granične kontrole

  Automoto savez Srbije preporučio je danas vozačima da koriste manje granične prelaze ka Mađarskoj, jer je na Horgošu zbog pada sistema mađarske granične kontrole zaustavljen saobraćaj i formirana je kolona vozila duga više od pet kilometara u sedam saobraćajnih traka.

 • Uhapšen osumnjičeni za pranje novca u iznosu blizu milion evra Uhapšen osumnjičeni za pranje novca u iznosu blizu milion evra

  Policija u Beogradu uhapsila je D.Đ. (60) nakon što je tokom pretresa u njegovom stanu pronašla blizu milion evra nepoznatog porekla, saopštio je danas MUP.

 • Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu koštaće oko šest miliona evra Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu koštaće oko šest miliona evra

  Predstavnici budžeta Kosova i Centralne izborne komisije (CIK) saglasili su se da će za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu biti potrebno oko šest miliona evra, ali da se očekuje mišljenje Ustavnog suda Kosova o nadležnostima Vlade nakon ostavke premijera, rekao je savetnik ministra finansija Ljulzim Rafuna.

 • Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu na odvojenim sastancima sa više ambasadora Srbije informisao srpske izaslanike o situaciji na Kosovu, jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side