Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh
25.02.2020 Beograd

Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh

Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh Foto: Promo
U petak 28. februara u 18 časova, održaće se istovremeni javni događaj u devet gradova regiona koji staju zajedno u borbi za čist vazduh i zdravu životnu sredinu, navodi se u saopštenju incijative Ne davimo Beograd.

"Iz Sarajeva, Beograda, Prištine, Banja Luke, Skoplja, Prizrena, Zenice, Podujeva i Podgorice, šaljemo zajedničku poruku domaćoj i svetskoj javnosti - ujedinjeni smo u potrebi za boljim kvalitetom života! Čist vazduh je osnovno ljudsko pravo i od svih pojedinaca i institucija zahtevamo neodložno delovanje kako bi se sprečile nesagledive dugoročne posledice po zdravlje građanki i građana Balkana", kaže se u saopštenju.

Okupljanje u Beogradu počinje u 18 časova ispred Skupštine grada Beograda, a događaju će prisustvovati i predstavnici Građanskog fronta iz Apatina, Kule, Valjeva, Kraljeva, Niša, Vlasotinca i Požege.  

Oni navode da su gradovi regiona sve češće na vrhu liste najzagađenijih na svetu i da su posledice ogromne.

"Skoro 7 hiljada ljudi godišnje prerano premine kao posledica zagađenja vazduha u Srbiji, a procene su da respiratorne probleme ima oko milion građana. Inicijativa Ne davimo Beograd, Građanski front, ali i preko 15 hiljada građana koji su potpisali peticiju za čist vazduh, zahtevaju da se pokrenu hitne mere za rešavanje ovih problema", kažu organizatori.

"Na protestima i akcijama koje su prethodno održane u preko 20 gradova širom Srbije, građani su jasno pokazali da ne žele prazna obećanja i bežanje od odgovornosti, već konkretna rešenja", istakunto je u saopštenju.

Građanski front podneo je, takođe, i dve krivične prijave protiv ministra zaštite životne sredine Srbije, Gorana Trivana, za krivična dela Nepreduzimanje mera zaštite životne sredine iz čl. 261 KZ i Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine iz člana 268 KZ.
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side