23.01.2020 | 14:00h ► 19:00h Priština

Grenel: Kosovo mora da ukine takse, a Srbija da obustavi kampanju za povlačenje priznanja

Grenel: Kosovo mora da ukine takse, a Srbija da obustavi kampanju za povlačenje priznanja Foto: Beta / Milan Obradović
Specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da Kosovo mora da ukine takse na uvoz srpske robe, ali da istovremeno Srbija mora da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

"Na svakom sastanku koji sam imao na Kosovu rekao sam da moraju da ukinu takse, ali ću istovremeno insistirati i da Srbija prestane s kampanjom za povlačenje priznanja Kosova. To mora da se dogodi u isto vreme i, da budem iskren, mislim da će se to uskoro desiti", rekao je Grenel novinarima u Beogradu, uoči sutrašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Grenel je kazao "da poslovna zajednica želi da se to dogodi i da obični ljudi pozivaju na to", ali da su "neki političari zarobljeni u starom načinu razmišljanja".

On je naveo da ne zna da li će i kada biti postignut eventualni sporazum Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa i dodao da predsednik SAD Donald Tramp neće dozvoliti da rešavanje spora traje dugo ako ne bude napretka.

"Kad bih mogao da vidim budućnost, verovatno bih igrao lutriju i birao pobedničke brojeve. Ne znam kako da tumačim budućnost, osećam da postoji dobra energija kod obe strane, ali postoji mali vremenski rok, predsednik Tramp neće dozvoliti da rešavanje traje dugo ako nema napretka", rekao je Grenel.

Dodao je da SAD ne žele da gube vreme i ne iznose nikakve konkretne političke ideje za rešavanje spora Srbije i Kosova, već žele da podstaknu dve strane da ostave prošlost po strani i da idu napred.

Grenel je kazao da je Tramp od njega tražio da smisli način za ekonomsko napredovanje Srbije i Kosova, i dodao da fokus treba da bude na razvoju ekonomije i otvaranju novih radnih mesta, a ne na političkim pitanjima.

"Trudim se da se ne fokusiram na politička pitanja, već na ekonomske projekte, zato smo i radili na obnovi direktnih letova između Beograda i Prištine. Poslovne zajednice i Kosova i Srbije rekle su da žele letove, vozove, direktan automobilski saobraćaj. Na tome ćemo raditi", naveo je Grenel.

Upitan koja je glavna poruka koju će sutra saopštiti Vučiću, Grenel je rekao da je on "sjajan partner" i da se "raduje razgovoru o ekonomiji, stvaranju novih radnih mesta i otvaranju kompanija".

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri koji se danas vratio iz trodnevne posete jugu Srbije, rekao je da je čuo da su kosovske takse i nedostatak napretka u dijalogu Beograda i Prištine negativno uticali na mnoge kompanije u mestima koje je posetio.

 

Poslovne zajednice imaju ulogu u zaključivanju sporazuma Kosovo-Srbija

Rešavanje otvorenih političkih pitanja između Kosova i Srbije pomoglo bi obema državama u ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta, pri čemu bi poslovne zajednice trebalo da odigraju ulogu u zaključivanju konačnog sporazuma dve zemlje, ocenjeno je danas na sastanku specijalnog izaslanika predsednika SAD, Donalda Trampa za pregovore Kosova i Srbije, ambasadora Ričarda Grenela sa predstavnicima članica Američke privredne komore na Kosovu.

Grenel je naglasio da je Trumpova administracija veoma fokusirana na otvaranje radnih mesta za američke kompanije, napominjući da je poslovna zajednica najvažniji deo rešavanja problema Srbije i Kosova, saopšteno je iz Američke privredne komore na Kosovu.

On je rekao je da ga je predsednik Trump ohrabrio da pokuša da prenese energiju njegove administracije na dijalog Srbija-Kosovo, jer će privrednici biti ti koji će stvoriti atmosferu, mogućnosti za nova radna mesta, a samim tim će dati mladim ljudima razlog da ostanu na Kosovu.

Ambasador Grenel ohrabrio je sve strane da gledaju u budućnost umesto u prošlost, dodajući da poslovne zajednice na Kosovu i u Srbiji stvaraju bolju budućnost za obe zemlje.

Predstavnici Američke privredne komore naglasili su važnost konačnog sporazuma Kosova i Srbije, koji će otvoriti šanse za ekonomski razvoj, uključujući rešavanje svih trgovinskih barijera i druga pitanja vezana za transport, koja bi uključivala, ali se ne bi ograničavala samo na povezivanje autoputa i železnica dveju država, na integrisano upravljanje granicama i međusobno priznavanje dokumentacija i procedura.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side