12.02.2019 Niš

Grip u Nišu pod cenzurom

Grip u Nišu pod cenzurom Foto: pixabay
U jeku epidemije gripa, u zdravstvenim institucijama u Nišu ne može da se dobije podatak o tome koliko osoba je obolelo od gripa, koliko njih je hospitalizovano, a koliko preminulo.

Klinika za infektivne bolesti i uprava Kliničkog centra Niš još nisu zvanično potvrdile da ne mogu više da daju informacije o gripu, ali od prethodne subote u ovim ustanovama ne može da se dobije odgovor ni na jedno pitanje koje novinari u ima građana postavljaju.

Institut za javno zdravlje Niš, kao i KC Niš, sve novinare upućuju na Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u kome pak kažu da se informacije o obolelima objavljuju na sajtu periodično, a novi izveštaj biće u četvrtak, 14. februara. Prethodni izveštaj objavljen je 8. februara.

Zašto je grip u Nišu postao "državna tajna broj 1" za sada nema odgovora, niti racionalnog objašnjenja.

Nezvanično, zabrana objavljivanja podataka stigla je prethodnog vikenda u niške zdravstvene ustanove iz Ministarstva zdravlja kako se građani u Nišu ne bi "nepotrebno" uznemiravali, pošto su pre toga mediji u Nišu "nadugačko i naširoko" pisali o 3.800 oblelih od gripa, o šestoro preminulih, o velikom broju hospitalizovanih i onih koji se bore za život.

Iako nema zvanične potvrde da broj obolelih od gripa raste, svi oni koji su tokom proteklih dana morali da odu do neke od zdravstvenih ustanova mogli su u to i lično da se uvere.

Ispred lekarskih ordinacija se čeka u kolonama, a najveći broj obolelih žali se na siptome sličnim onim koje grip izaziva kao što su visoka temperatura, kašalj i bolovi u mišićima.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je agenciji Beta da se može očekivati da broj obolelih i dalje raste, naročito nakon što deca posle zimskog raspusta krenu ponovo u škole i vrtiće.

"Možemo očekivati da broj obolelih raste sve do kraja februara, posebno među decom koja su osetljiviji deo društva i nisu ranije bila u kontaktu sa gripom", izjavio je Tiodorović.

On je kazao da grip mora da se "odleži" i da u slučaju otežanog disanja oboleli moraju da se odmah jave Klinici za infektivne bolesti.

Prema podacima Instituta "Batut" od 8. februara, u našoj zemlji je od gripa obolelo bezmalo 85.000 lica, a epidemija je proglašena na području Pirotskog i Zlatiborskog okruga i u gradu Nišu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side