22.11.2018 Beograd

Grupa građana Odbranimo reke Stare planine traži ogrničenje izgradnje MHE

Grupa građana Odbranimo reke Stare planine traži ogrničenje izgradnje MHE Foto: Vladimir Milovanovic
Predstavnici pokreta "Odbranimo reke Stare planine" tražili su danas od Vlade Srbije da se ograniči izgradnja malih hidroelektrana (MHE).

Predstavnik tog pokreta Aleksandar Jovanović je pozvao "sve borce za reke da se ujedine u opštenarodni front protiv ovog zla zvanog derivacione MHE" koje, prema navodima pokreta izazivaju veće narušavanje ekosistema.

Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" je izneo 15 zahteva među kojima su zabrana gradnje derivacionih MHE, zabrana gradnje MHE u zaštićenim područijima, više njih na jednoj reci ili manjim potocima malog protoka, kao i smanjenje subvencija i njihovo ukidanje za derivacione MHE.

Jovanović je rekao da će naredni koraci, pored predaje zahteva Vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću, biti i kontinuirane aktivnosti u januaru, uključujući i proteste, kao i da će u subotu imati akciju čišćenja reke u Rakiti.

"Tražimo podršku javnih ličnosti i pozivam umetnike i sve javne ličnosti da nam se jave i pruže podršku da napravimo jedan veliki protestni skup", rekao je Jovanović.

Goran Tokić je kazao da je do problema došlo posle obavezivanja Srbije Evropskoj uniji da će 2020. doći do 27 odsto udela obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji struje i da se u taj procenat ne računa Đerdap. On je dodao da se u to krenulo bez "jasne analize stručnjaka i u pogrešnom pravcu".

"Problem je što je neko iz države reke, koje su javno dobro, dao u ruke privatniku. Problem je što reke nestaju i što su ukopane u zemlji", rekao je Tokić.


Foto: Sačuvajmo planinske reke Kraljeva / Vladimir Milovanovic

Aleksandar Panić je kazao da su derivacione MHE nanele vidljivu štetu ekosistemu i da je to "minimum proizvodnje struje uz maksimalnu štetu".

"Ne smemo dozvoliti da nestanu male reke Srbije, to je na izvestan način uništenje sela i življa i borićemo se protiv toga. Teško je već nekoliko godina trpeti različite pritiske samo zbog toga što smo se potpuno posvetili ovoj borbi", rekao je Panić.

Desimir Stojanov, iz sela Rakita gde se gradi derivaciona MHE, rekao je da u tom mestu ne funkcionišu zakoni i da vlada haos. On je rekao da manjina ili 12 odbornika u Skupštini opštine prave haos u selu.

"Da jedan investitor može da radi, da kopa, da uzurpira, dovodi batinaše i da država sve to gleda, to ja sebi ne mogu da objasnim", rekao je on.

Stojanov je rekao da on ne brani reku zbog sebe, već za sledeće generacije. "Narod u Rakiti je u haosu, plaši se, postavljaju se bombe, nas četvorica je bilo na poligrafu u vezi te bombe, gospodin koji mi je postavljao pitanje kaže 'Da li te Dveri plaćaju da postavljaš ljudima bombe?' Voleo bih da bilo ko zamisli sebe u takvoj provokaciji", dodao je on.

Na pitanje o saradnji s političkim partijama, predstavnici pokreta su rekli da politikom neće baviti, ali da mogu da sarađuju s njima u borbi protiv narušavanja ekosistema malim hiroelektranama.

Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković rekla je da se "desilo nešto po prvi put u zadnje vreme u Srbiji, a to je jasan i artikulisan građanski bunt".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side