17.06.2019 Luksemburg

Han: EU mora da ispunjava svoja obećanja

Han: EU mora da ispunjava svoja obećanja Foto: PrtScn
Evropski komesar za proširenje pozvao je danas zemlje članice EU da što pre otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom istakavši da bi to bio važan signal za čitav Zapadni Balkan.

"Nije u pitanju samo Severna Makedonija... već bi to poslalo jasan signal za čitav region... Ako bi, na primer, ponovo bili pokrenuti pregovori Srbije i Kosova, oni treba da vide da se ulaganje u pronalaženje političkog kompromisa isplati,  inače nemaju podsticaja", rekao je Han novinarima u Luksemburgu gde učestvuje na sastanku šefova diplomatija EU.

I stoga je, kako je dodao, "važno da se shvati koliko je davanje signala jednoj zemlji u interesu čitavog regiona".

Han je rekao da je odlaganje odluke o početku pregovora sa Severnom Makedonijom za septembar verovatno nešto što mora da prihvati, jer odluka nije na njemu, podsetivši da se oduvek zalagao da "kad god neka zemlja nešto isporuči i EU odgovori"  jer "svako odlaganje predstavlja rizik".

"Jedna zemlja je jako mnogo uložila u svoju evropsku perspektivu, njeni lideri su pokazali hrabrost i istinsko liderstvo i ako se to ne nagradi, gubimo ne samo pouzdanost, već i kredibilitet i konačno moć. Sve što smo uložili poslednjih godina dovodimo u rizik ako ne ispunjavamo sopstvena obećanja", rekao je Han.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side