26.05.2019 Brisel

Han: EU pregovara sa Srbijom, ali treba rešiti pitanje dijaloga s Kosovom

Han: EU pregovara sa Srbijom, ali treba rešiti pitanje dijaloga s Kosovom Foto: PrtScn
Evropski komesar Johanes Han je izjavio da je Evropska unija poslednjih godina uspela da “Zapadni Balkan stavi na tračnice” ka Evropi i naglasio da je EU “počela pregovore(o članstvu) sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga s Kosovom”.

Han je to rekao u intervjuu španskom listu Mundo i kao uspeh EU naveo da je “Severna Makedonija bila na ivici propasti, a sad je stala na noge”.

Evropski komesar je želeo da naglasi da “Evropa mora izvoziti stabilnost” i naveo da je “došlo do nesporazuma kad je (predsednik Evropske komisije Žan-Klod) Junker izjavio da do kraja njegovog mandata u članstvo neće ući ni jedna zemlja”.

“To nije bila odluka, već konstatacija”, dodao je Han i napomenuo da je “svakome upućenom jasno da je bilo logično da će za to biti potrebno vreme”.

Evropski komesar za proširenje je istakao da je “opšta ocena da je bilo koraka napred, mada je, jasno, moglo biti brže” sve vezano za napredak regiona ka EU.

On je rekao da će EU “iduće nedelje objaviti ocenu i o Bosni, zemlji koja je najviše zaostala.

Važno je da naši partneri znaju da, ukoliko ispune uslove, i mi ćemo ispuniti naša obećanja , zaključio je Han, uz opasku da se nada da će zemlje članice EU dati i zeleno svetlo za početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side