17.11.2017 Pristina

Han: Prerano govoriti kako će izgledati normalizacija odnosa Kosova i Srbije

Han: Prerano govoriti kako će izgledati normalizacija odnosa Kosova i Srbije Foto: Beta
Komesar EU za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han izjavio je danas da je normalizacija odnosa s Kosovom "preduslov" za članstvo Srbije u Uniji ali je i ocenio da je "prerano" govoriti kako će ta normalizacija izgledati.

Govoreći za Radio Slobodna Evropa, Han je kazao i da je pogrešno misliti da je normalizacija odnosa s Kosovom jedini uslov koji Srbija mora da ispuni na putu ka članstvu u EU. 

"Radi se o uobičajenom paketu od 35 poglavlja, a u konkretnom slučaju Srbije postoji i specifičnost, a to je normalizacija odnosa s Kosovom. To je jedan od uslova i pogrešno je misliti da sve zavisi isključivo od toga. Treba ispuniti još dosta toga na polju vladavine prava a o mnogim drugim poglavljima treba da se pregovara i dosta toga promeni", rekao je Han.

Upitan da li će se prijem Srbije u EU podudariti sa završetkom procesa normalizacije odnosa sa Kosovom, Han je rekao da to nije tačno.

"Tačno je sasvim suprotno, normalizacija s Kosovom je preduslov da Srbija postane članica EU", kazao je evropski komesar.

Komentarišući napredak zemalja Zapadnog Balkana u procesu evrointegracija, Han je ocenio da su neke države ostvarile veći napredak .a da druge moraju još da se angažuju i obave domaće zadatke kako bi pripremile teren.

Govoreći o Kosovu, Han je rekao da Priština ima "sigurnu evropsku perspektivu" kao i da se "ne mogu ignorisati geostrateški i geopolitički događaji".

"Mi kao Evropska komisija pomažemo Kosovu da pripremi teren za buduće članstvo u EU, tako što će poboljšati zakonsku strukturu, ekonomski učinak, podići prihode, što je važno jer jedna trećina dohotka dolazi po osnovu carina koja neće postojati u zajedničkom tržištu", kazao je Han.

On je dodao da je Kosovo deo priprema koje vode ka regionalnom ekonomskom prostoru, ocenivši da je to "još jedan dokaz snažne posvećenosti EU evropskoj perspektivi Kosova".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side