Han: Treba razmotriti jedinstveno tržište Balkana
20.01.2017 Davos

Han: Treba razmotriti jedinstveno tržište Balkana

Han: Treba razmotriti jedinstveno tržište Balkana Foto: Beta, HINA / Mario Strmotic
Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da treba razmotriti stvaranje jedinstvenog tržišta Balkana koje bi bilo privlačno i za evropske kompanije.

Han je rekao da je danas u Davosu razgovarao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o mnogim pitanjima, ali da je glavna tema bila ekonomska situacija, "snažno poboljšanje ekonomskih podataka u Srbiji, pad nezaposlenost, stopa rasta, što može biti model za sve zemlje u regionu".

Komesar za proširenje EU je rekao da ne isključuje skoro otvaranje drugih poglavlja u pristupnim pregovorima kako bi se sledila namera da se svakih meseci otvore nova poglavlja.

"Gledali smo u budućnosti i jedinstveno tržište Balkana može biti opcija. Ako ima 20 miliona potorošača to je interesantno za evropske kompanije tako da je budućnost Zapadnog Balkana jasno u EU sa svim njenim mogućnostima i persšektivama", rekao je Han.

On je rekao da su u Srbiji postignuti "izvanredni" rezultati i da to "može biti primer za druge i pokazuje šta je moguće ako svi vuku istom snagom".

Na pitanje da li je politička situacija sada pogodna za jedinstveno tržište, Han je rekao da treba ima viziju i izrazio uverenje da premijer Srbije ima viziju ne samo za svoju zemlju, već i za region.

Han je rekao da treba poboljšati životne uslove i stvoriti nova radna, "što je jedino moguće ako napravite veće tržište koje je atraktivno".

"Mnogo treba uraditi, ali treba da imati viziju šta će biti konačan cilj", rekao je Han.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.01.2017, 19:24h Majn Brale

    Han kaže tržište od 20 miliona ljudi , znači geto: Srbija (sa KiM) , BiH, Makedonija, Crna gora i Albanija. Vučić mislio na "ajnc-cvaj" u EU, a Han zna da mora biti malo duže.

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side