28.08.2018 Priština

Haradinaj: BSK spremne za transformaciju u OSK

Haradinaj: BSK spremne za transformaciju u OSK Foto: prtscr ytb
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da su Bezbednosne snage Kosova (BSK) spremne za transformaciju u Oružane snage, ali su spremne da budu i deo Partnerstva za mir i deo NATO-a.

Haradinaj je na ceremoniji primopredaje dužnosti direktora Savetodavne ekipe NATO-a na Kosovu rekao da je ta zemlja opredeljena da bude partner u politici, ekonomiji i bezbednosti.

"Zato vam potvrđujem da smo spremni za tranziciju naše snage, spremni smo da budemo deo Partnerstva za mir. Ali ne samo Partnerstva za mir, već stremimo da se priključimo NATO-u i želim da kažem da se misija NATO-a i KFOR poštuju od strane građana Kosova i uvek će biti faktor i garancija mira", kazao je Haradinaj.Haradinaj je rekao da je od 1999. godine do danas veliki broj muškaraca i žena respektabilnih država služio na Kosovu, da su služili da bi zaustavili tragediju, ali i da bi održali mir.

"Danas na Kosovu živimo u miru. Kosovo je miroljubiva država zahvaljujući vašoj službi i zahvaljujem vam što ste služili i služite u našoj zemlji. Mi smo naučili od kakvog je značaja da se obezbedi mir i zakleli smo se da budemo miroljubivi i živimo u miru sa svima onima koji žive na Kosovu, sa Srbima, Aškalijama, Romima, Egipćanima, Bošnjacima, Gorancima, ali i našim susedima. To je naša opredeljenje", kazao je Haradinaj i dodao da je vreme da Kosovo od korisnika bezbednosti postane zemlja koja doprinosi bezbednosti.

Transformaciji BSK u Oružane snage Kosova suprostavljaju se predstavnici Srpske liste, dok predstavnici međunarodne zajednice zahtevaju da se taj proces ostvari izmenama i dopunama Ustava Kosova.

 

Prioritet Vlade sprovodjenje Agende evropskih reformi

Haradinaj je izjavio danas da je prioritet Vlade na čijem je čelu sprovodjenje Agende evropskih reformi (ERA) i zatražio veće konkretno angažovanje i posvećenost ostvarivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Haradinaj je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je u celini zadovoljan radom koji se obavlja, ali je pozvao sve resore uključene u proces da ubrzaju aktivnosti za punu implementaciju i ostvarivanje rokova predvidjenih sa ERA.

Premijer Haradinaj se zahvalio institucijama EU na podršci koju su dale u ovoj oblasti sprovodjenju mera koje treba preduzeti za implementaciju ERA.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža rekla je da je do kraja septembra i početkom oktobra planirano preispitivanje prioriteta ERA-a i izrada novog Akcionog plana za narednu godinu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side