14.06.2018 | 17:40h ► 18:00h Priština

Haradinaj: Narušeni odnosi sa Srpskom listom

Haradinaj: Narušeni odnosi sa Srpskom listom Foto: prtscr ytb
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas na sednici Skupštine Kosova izjavio kako su odnosi sa Srpskom listom narušeni i da vladajuća koalicija sa njom ima problema.

"Sada smo u složenijem odnosu sa Srpskom listom i priroda odnosa u koaliciji je narušena, a to je počelo od hapšenja Marka Đurića, ali vas uveravam da ministarstvo funkcioniše, izvestili su i zamenici ministra", rekao je on, a prenosi portal zeri.info.

Povod za izjavu je interpelacija koja se odnosila na ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenada Rikala koja je bila na dnevnom redu sednice kosovskog parlamenta.

"Kosovo je sada primenilo neke mere za poljoprivrednike, kroz subvencije, grantove. Prednost za poljoprivrednike može da bude oslobađanje od poreza. Na primer, to se još uvek nije desilo sa gorivom. Rikalo je kao ministar izrazio stepen interesovanja i kompetencija", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je takođe komentarisao situaciju na severu Kosova, ocenivši da na Srbe utiče politika iz Beograda.

"Tamo se suočavamo sa situacijom da Srbija konstantno pokušava da ubedi građane da je to zemlja Srbija, a ne Kosovo. Kosovo se pokazalo spremnim da sarađuje sa svima i da se odnosi prema svima jednako", kazao je kosovski premijer.

Poslanici i ministri iz Srpske Liste su zvanično 30. marta obavestili premijera i predsednika kosovskog parlamenta da su poslanici prešli u opoziciju dok su ministri podneli ostavke. Međutim i pored podnošenja ostavki oni su svakodnevno na poslu i obavljaju svoje dužnosti.

 

Haradinaj obećao ravnopravan položaj crnogorskoj zajednici na Kosovu

Haradinaj je na sastanku sa predstavnicima crnogorske zajednice na Kosovu, koje je predvodio predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić, obećao ravnopravan položaj crnogorskoj zajednici na Kosovu.

"Kosovo je naša zajednička kuća i crnogorska zajednica će imati ravnopravan tretman sa ostalim zajednicama. U ime Vlade zahvalio sam se predstavnicima crnogorske zajednice na aktivnom učešću na javnom, političkom i kulturnom životu Kosova, i obećao im da ćemo biti uz njih i ubuduće", napisao je Haradinaj posle sastanka na svom fejsbuk nalogu.

RTK2 na crnogorskom jeziku prenosi da je Haradinaj rekao: "Mi smo zajedno da podržavamo jedni druge, da doprinesemo zajedno našem razvoju i blagostanju".

Premijer Haradinaj je ocenio da su odnosi između Albanaca i Crnogoraca izvanredni, kao i odnosi između Kosova i Crne Gore.

On je izrazio potrebu za unapređenjem ekonomskih odnosa i potrebu poboljšanja prava crnogorske zajednice na Kosovu. U tom pravcu je najavio otvaranje Razvojnog centra Crnogoraca.

"U julu ćemo otvoriti Razvojni centar Crnogoraca Kosova, koji će biti glavna adresa i ključni mehanizam preko kojeg će se sprovoditi Strategija integracije Crnogoraca i koji će doprineti jačanju odnosa Kosova i Crne Gore", dodao je Haradinaj.

S druge strane, predstavnici crnogorske zajednice na Kosovu su zahvalili Haradinaju na stalnoj podršci koju im daje u raznim projektima.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side